Založ si blog

Ferdinand von Zeppelin a Zeppelin Museum vo Friedrichshafene

Na dnes, 8.júla, pripadá 185. výročie narodenia nemeckého generála a konštruktéra vystužených vzducholodí Ferdinanda Zeppelina (1838 – 1917) v Kostnici pri Bodamskom jazere. Jeho prvá vzducholoď vzlietla nad týmto jazerom 2. júla 1900. Postupne začali vznikať vzducholode na prepravu ľudí, ale najprv boli využité vojensky ako primitívne bombardéry v prvej svetovej vojne. Zeppelin sa nedožil ani odstavenia ani znovuoživenia zeppelinov v medzivojnovom období, pretože zomrel v Berlíne 8. marca 1917. V roku 1975 bol však ako letecký konštruktér uvedený do Medzinárodnej siene slávy letectva a vesmíru a v roku 1996 bolo založené na jeho počesť Zeppelin Museum vo Friedrichshafene v Nemecku, rodisku vzducholode Zeppelin. V ňom sa nachádza najväčšia zbierka o cestovaní vzducholoďou na svete a zaznamenáva históriu vzducholodí Zeppelin.

V druhej polovici júna som absolvoval cestu po Veľkej Británii a ďalších európskych štátoch (Francúzsko, Belgicko, Nemecko, Rakúsko, Taliansko). Tak som sa, zhodou okolností, dostal aj do Friedrichshafenu a do Zeppelin Musea. Preto sa teraz môžem podeliť s čitateľmi o svoj osobný zážitok z jeho prehliadky, pomocou niekoľkých fotografických záberov.

Ináč, tá cesta bola, okrem iného, aj výbornou príležitosťou oddýchnuť si – čo len na taký krátky čas – od debilnej slovenskej politiky. Pretože po návrate na Slovensko som len „zíral“, o aké bezprostredné a veľadôležité informácie som bol ukrátený. Veď si len predstavte – akýsi slovenský inseminátor si pred dvanástimi rokmi dovolil nafackovať matku svojich (zatiaľ) dvoch detí, ktorých má celkovo (tuším) tucet! Pre človeka, ktorý sa plavil po kanáli La Manche, proste – „politická“ búrka v pohári vody.

Ale, vráťme sa naspäť k Zeppelinovi.

Zeppelin Museum vo Friedrichshafene sa nachádza priam na brehu Bodamského jazera. Prírodné prostredie pôsobilo o to krajším dojmom, že sme mali šťastie na dobré počasie. A určite si všimnete, že návštevnosť muzea a záujem o jeho expozície bol značný.

Verím, že dlhšie „tirády“ o múzeu a úrovni jeho expozícií plne nahradí niekoľko záberov podľa môjho subjektívneho výberu. Pretože celkový počet záberov, ktoré som počas návštevy múzea a jeho okolia urobil, predstavuje niekoľko desiatok.

F O T O G A L É R I A

Jedno z priečelí. FOTO: F. Cudziš
FOTO: F. Cudziš
Konštruktér vzducholodí. FOTO: F. Cudziš
Modely Zeppelinovych vzducholodí. FOTO: F. Cudziš
FOTO: F: Cudziš
FOTO: F. Cudziš
Ukážka vystužovacej konštrukcie vzducholode zeppelin. FOTO: F. Cudziš
FOTO: F. Cudziš
FOTO: F. Cudziš
FOTO: F: Cudziš
FOTO: F. Cudziš
FOTO: F. Cudziš
FOTO: F. Cudziš
FOTO: F. Cudziš
FOTO: F. Cudziš
FOTO: F. Cudziš
FOTO: F. Cudziš
FOTO: F. Cudziš

Big-bangovský paradox – Hubblove (a iné) hlboké polia

02.05.2024

Pod pojmom „Hubblovo hlboké pole“ treba rozumieť snímok veľmi vzdialenej časti vesmíru, vytvorený Hubblovým teleskopom. Tento vesmírny ďalekohľad vyniesol na obežnú dráhu v okolí Zeme v roku 1990 americký raketoplán Discovery, aby sa stal jedným z najdôležitejších (a v danej dobe suverénne najdrahším) ďalekohľadov v histórii astronómie. Po [...]

Kde je Halleyho kométa a iné súvislosti

28.04.2024

V pondelok 8. apríla došlo v Severnej Amerike k úplnému zatmeniu Slnka. Pás totality, ktorý máva dĺžku približne jednej tretiny zemského rovníka, prechádzal kontinentom z juhozápadu na severovýchod. Na pevnine začínalo zatmenie Slnka v Mexiku, postupne prešlo 15-timi štátmi USA a skončilo v oblasti kanadských provincií Newfoundland [...]

Pellegrini, Korčok a blábológovia

08.04.2024

Tak, máme na Slovensku zasa jedny voľby za sebou. Tentoraz prezidentské. Už prvému kolu predchádzala kopa rečí od všelijakých sociológov, politológov a rôznych iných im podobných …ógov, ktoré svojim divákom „pchali pod nos“ komerčné televízie, ba aj „verejnoprávna“ RTVS. Kvôli tým …ógom som (sám pre seba) vymyslel bohemizmom zapáchajúci [...]

Čaputová, Pellegrini, vyhlásenie, atentát

Kuciak, Tepláreň a útok na Fica. Expert vysvetľuje, či sa násilie môže stať na Slovensku normou

17.05.2024 06:05

Český expert na extrémizmus Jan Charvát hovorí o tom, aký vplyv môže mať na Slovensko atentát na premiéra Roberta Fica.

vojna na Ukrajine, Sevastopol

ONLINE: Ukrajinské drony mohutne zaútočili na ruské čiernomorské základne

17.05.2024 06:05, aktualizované: 06:28

Ukrajina udrela vzdušnými a námornými dronmi na prístavné mestá, kde má základne ruská Čiernomorská flotila. Rusi zase bezpilotnými lietadlami útočili na Charkov.

cudzis

Nezávislý, realisticky zmýšľajúci "voľnomyšlienkár", s úprimným záujmom o čo najdokonalejšie a najnázornejšie pochopenie (fyzikálneho) usporiadania objektívnej reality (sveta). Vyznávač hesla: Do nového tisícročia s novými myšlienkami!Svojimi myšlienkami nemám zámer nikoho urážať, chcem ho iba donútiť, aby sa nad nimi zamyslel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 49
Celková čítanosť: 216328x
Priemerná čítanosť článkov: 4415x

Autor blogu

Kategórie