Založ si blog

Štát sa (vraj) musí postarať (len) o najzraniteľnejšie skupiny občanov

Dnes som po dlhšej dobe opäť pozeral politické diskusie v rôznych slovenských televíziách (resp. televíziach pôsobiacich na Slovensku, lebo je to rozdiel, a – veru – podstatný, pozn. autora). Ale ani jednu som nedopozeral do konca, lebo to bolo opäť v podstate „mlátenie prázdnej slamy“ z úst reprezentantov ktorejkoľvek politickej strany. Hoci už školské prázdniny a tým aj dovolenkové obdobie pomaly končia, a politická predvolebná kampaň sa rozbieha a čoraz viac naberá na sile, to „mlátenie prázdnej slamy“ sa nieslo – aspoň sa mi tak zdalo – v akomsi pokojnom, takmer zmierlivom ovzduší. Akoby už niektorí tušili, že je to ich „labutia pieseň“ v najvyššej slovenskej politike.

Nedopozeral som do konca ani prebehnuvšie tlačové besedy Smeru SSD k problematike bombastickým spôsobom prevedeného zatknutia bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara a potom jeho prepustenia systémom „potme a potichučky“. Že vraj skoro všetci kompetentní, ktorí mali s tým „prípadom“ čo do činenia, neboli k nájdeniu, aby zodpovedali potrebné otázky zo strany napr. Gašparovych obhájcov.

To je vec, ktorou sa teraz nehodlám zaoberať.

Teraz chcem predovšetkým upozorniť na jeden veľký „kec“, ktorým už dlhšiu dobu argumentujú rôzni tlčhubovia v politických diskusiách. A občania-diváci to (bez protestov) „žerú“. O čo sa jedná. –

Vždy, keď hrozí nejaké zdraženie (alebo k nemu už reálne došlo), a pretriasa sa spôsob, ako ho kompenzovať vládnymi protiopatreniami, takmer vždy sa siahne na „mantru“, že vraj kompenzácie nemožno – pre ich finančnú nákladnosť – realizovať plošne, ale iba adresne, t.j. kompenzovať zvýšené náklady len tým skupinám občanov, ktorí bremeno zdraženia pocítia najviac.

Je to obyčajná finta. – Pretože cez pojem adresnosti sa rozsah (prípadných, často len sľubovaných) kompenzácií zúži na okruh zopár desiatok tisíc najchudobnejších (ktorých asi najčastejšie?) ľudí na Slovensku. O ostatných, ktorí musia znášať bremeno zdražovania rovnako, sa už nehovorí. A „ani Boh neskontroluje“ rozsah realizovaných „adresných“ kompenzácií.

Podľa tejto – systematicky omieľanej (t.j. len verbálnej) – schémy by sa mali stať najodkázanejší občania, ak už nie najlepšie zaopatrenými, nuž aspoň aspoň priemerne situovanými ľuďmi na Slovensku.

Aká je však slovenská realita?

V prvom rade je to veľký podvod na tých pracujúcich občanoch, z daní ktorých sa podobná „politika“ realizuje. Lebo tým dochádza len k (často nespravodlivému) prerozdeľovaniu finančných prostriedkov štátneho rozpočtu zo strany vlády, a to bez viditeľnej snahy konať účinné opatrenia na predchádzanie podobnej praxi v budúcnosti.

Osobne si myslím, že žiadne slovenské parlamentné voľby na tejto tragickej situácii nič nezmenia.   

Kde je Halleyho kométa a iné súvislosti

28.04.2024

V pondelok 8. apríla došlo v Severnej Amerike k úplnému zatmeniu Slnka. Pás totality, ktorý máva dĺžku približne jednej tretiny zemského rovníka, prechádzal kontinentom z juhozápadu na severovýchod. Na pevnine začínalo zatmenie Slnka v Mexiku, postupne prešlo 15-timi štátmi USA a skončilo v oblasti kanadských provincií Newfoundland [...]

Pellegrini, Korčok a blábológovia

08.04.2024

Tak, máme na Slovensku zasa jedny voľby za sebou. Tentoraz prezidentské. Už prvému kolu predchádzala kopa rečí od všelijakých sociológov, politológov a rôznych iných im podobných …ógov, ktoré svojim divákom „pchali pod nos“ komerčné televízie, ba aj „verejnoprávna“ RTVS. Kvôli tým …ógom som (sám pre seba) vymyslel bohemizmom zapáchajúci [...]

80 rokov organizovanej filatelie v Liptovskom Mikuláši

14.03.2024

V šesťdesiatych rokoch minulého storočia, sedávali sme traja-štyria chlapci vedľa seba kdesi na lavičke, aby sme si prezreli, kto aké má poštové známky vo svojom filatelistickom albume. Zaujímal nás každý nový prírastok do kohokoľvek zbierky. Lúštili sme texty, ktoré na známke boli a kochali sme sa v kráse jej výtvarného prevedenia (kráse podľa našich kritérií). [...]

vašečka, záborská

Vašečka a Záborská opäť idú proti transrodovým ľuďom. Život im chcú skomplikovať novým zákonom o rodnom čísle

02.05.2024 15:25

Ak zmeny prejdú v navrhovanej podobe, transrodoví ľudia nebudú môcť po absolvovaní tranzície zmeniť svoje rodné číslo tak, aby zodpovedalo ich novému pohlaviu.

NATO / OTAN / Armáda SR /

Podpora členstva SR v EÚ a NATO oproti vlaňajšku vzrástla

02.05.2024 15:12

Členstvo Ukrajiny v západných inštitúciách si želá 30 percent Slovákov, čo je najmenej z regiónu.

DN - Boeing 737 MAX

Ďalší kritik spoločnosti Boeing náhle zomrel. Svedčil proti firme, hovoril o problémoch vo výrobe

02.05.2024 14:57

Dean pracoval v spoločnosti Spirit AeroSystems, ktorá bola dodávateľom komponentov pre firmu Boeing.

maďarská polícia

V Maďarsku zadržali tínedžera, ktorý chcel zabíjať v mešite a vysielať to naživo

02.05.2024 14:37

Kriminalisti identifikovali chlapca v priebehu niekoľkých hodín.

cudzis

Nezávislý, realisticky zmýšľajúci "voľnomyšlienkár", s úprimným záujmom o čo najdokonalejšie a najnázornejšie pochopenie (fyzikálneho) usporiadania objektívnej reality (sveta). Vyznávač hesla: Do nového tisícročia s novými myšlienkami!Svojimi myšlienkami nemám zámer nikoho urážať, chcem ho iba donútiť, aby sa nad nimi zamyslel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 211877x
Priemerná čítanosť článkov: 4414x

Autor blogu

Kategórie