Založ si blog

Keby bol býval Albert Einstein filozofom

Dnes si pripomíname 68.výročie úmrtia Alberta Einsteina, ktorý umrel 18. apríla 1955 v americkom Princetone (štát New Yersey).

Jeho zásadnými prácami vo fyzike boli špeciálna (1905) a všeobecná (1915-16) teória relativity, ktorými výrazne poznačil ďalší vývoj fyziky. Mnohí ho považujú za jedného z najvýraznejších géniov 20. storočia, ale pri bližšom pohľade na jeho dielo to nie je až také skvelé.

Človek je schopný racionálne uvažovať len v pojmoch a je ideálne, ak má nad riešenou problematikou dostatočný nadhľad. Vo fyzike na prelome 19. a 20. storočia to však nebolo tak, panovala tam zvláštna situácia. I keď ju viacero veľmi podstatných momentov zneprehľadňovalo, našťastie to netrvalo pridlho. A vzápätí – s odstupom jedného-dvoch desaťročí – akoby sa roztrhlo  vrece s pozoruhodnými objavmi, ktoré sa pričinili o výrazný fyzikálny pokrok.

Keby bol Einstein nie len fyzikom ale aj schopným filozofom, snažil by sa teóriu relativity sformulovať, podľa hlavných zásad filozofie, ako otvorený filozofický systém. Taký otvorený (vnútorne konzistentný) systém – a nie len vo filozofii – je veľmi dobrá vec. Ak sa dodatočne zistí, že sa doň nejakým nedopatrením dostali určité chyby, jednoducho sa nahradia novšími poznatkami (resp. vierohodnými predpokladmi). Systém sa tým stane dokonalejším a ako taký predstavuje spoľahlivejšiu východiskovú základňu pre ďalšie objavy a vyšší stupeň poznania.

Namiesto toho Einstein sformuloval svoju špeciálnu teóriu relativity ako abstraktný model (resp. teóriu). Vytvoril ju, s použitím dvoch (z racionálneho hľadiska) neprijateľných – a najmä nepravdivých – postulátov. Z nich ten o maximálne možnej rýchlosti svetla vo vákuu – „c“ – mu nanútili okolnosti matematického aparátu (tzv. Lorentzove transformácie).

Vo všeobecnej teórii relativity, zameranej najmä na vysvetlenie podstaty gravitácie, podobné striktné obmedzenia pre rýchlosť svetla vo vákuu nie sú, zato je tam dosť iných „divočín“ (rozumej: fantastických, prakticky ničím vierohodným nepodložených fyzikálnych predstáv).

Ale, vrátim sa ešte na okamih k špeciálnej teórii relativity. Ja osobne som dospel k názoru, že mohla vzniknúť a (dočasne)  sa presadiť len preto, že vlastne predstavuje tzv. „inžiniersky prístup k fyzike“. – Z chybnej teórie (resp. modelu) možno formálne odvodiť správne výsledky určitého druhu (napr. v oblasti relativistických javov). Písal som o tom v článku https://cudzis.blog.pravda.sk/2023/04/11/ad-einsteinove-teorie-a-zapadna-spolocnost/.

Vzhľadom na svoje „postulátové základy“, je však táto teória nereformovateľná.

Mne osobne pripomína obraz v ráme s presne stanovenými rozmermi. Keď sa doň vedátori snažia dopĺňať novšie poznatky, dá sa to, ale len za cenu nehoráznych deformácií. A to je vážna vec, pretože sa tým deformujú naše predstavy o usporiadaní a fungovaní  reálneho sveta. –

Dnes už aj vedátori uznávajú, že „teória relativity“ nie je celkom správna. Ale zároveň jedným dychom hovoria, že dokonalejšia teória, ktorá nahradí teóriu relativity (napr. taká „teória všetkého“), ju musí obsahovať ako špeciálny prípad. Vraj podobne, ako newtonovská mechanika je špeciálnym prípadom relativistickej mechaniky.

Ak Einstein svojimi absurdnými teóriami relativity v skutočnosti – obrazne povedané – „zavrel dvere“ prirodzenému a správnejšiemu vývoju fyziky, jeho novodobí nasledovníci všetku tú absurdnosť nových predpokladov a tvrdení len ďalej umocňujú.  

Naozaj si nikto z nich neuvedomuje, že tým vytvárajú podobnú situáciu, aká panovala vo fyzike zhruba pred 100 – 120 rokmi?

P.S.: Moje odpovede na prípadné diskusné príspevky nech ich autori-diskutéri hľadajú tu, na konci blogu. Ďakujem za porozumenie.

Kde je Halleyho kométa a iné súvislosti

28.04.2024

V pondelok 8. apríla došlo v Severnej Amerike k úplnému zatmeniu Slnka. Pás totality, ktorý máva dĺžku približne jednej tretiny zemského rovníka, prechádzal kontinentom z juhozápadu na severovýchod. Na pevnine začínalo zatmenie Slnka v Mexiku, postupne prešlo 15-timi štátmi USA a skončilo v oblasti kanadských provincií Newfoundland [...]

Pellegrini, Korčok a blábológovia

08.04.2024

Tak, máme na Slovensku zasa jedny voľby za sebou. Tentoraz prezidentské. Už prvému kolu predchádzala kopa rečí od všelijakých sociológov, politológov a rôznych iných im podobných …ógov, ktoré svojim divákom „pchali pod nos“ komerčné televízie, ba aj „verejnoprávna“ RTVS. Kvôli tým …ógom som (sám pre seba) vymyslel bohemizmom zapáchajúci [...]

80 rokov organizovanej filatelie v Liptovskom Mikuláši

14.03.2024

V šesťdesiatych rokoch minulého storočia, sedávali sme traja-štyria chlapci vedľa seba kdesi na lavičke, aby sme si prezreli, kto aké má poštové známky vo svojom filatelistickom albume. Zaujímal nás každý nový prírastok do kohokoľvek zbierky. Lúštili sme texty, ktoré na známke boli a kochali sme sa v kráse jej výtvarného prevedenia (kráse podľa našich kritérií). [...]

Japan Nagasaki Anniversary Q A

USA žiadajú Čínu a Rusko, aby o nasadení jadrových zbraní rozhodovali ľudia, nie umelá inteligencia

02.05.2024 08:46

Washington vyzval Peking a Moskvu na pripojenie sa k záväzku, že o nasadení jadrových zbraní budú rozhodovať len ľudia a nikdy nie umelá inteligencia.

záchod, toaleta, WC, toaletný papier

Dostala pokutu za močenie na verejnosti, skončila na súde. Amsterdam po nátlaku žien vyčlení peniaze na záchody

02.05.2024 08:17

Radnica v Amsterdame po niekoľkoročnom nátlaku zo strany žien vyčlenila štyri milióny eur na výstavbu nových verejných záchodov.

oheň, kozub, kachle, plameň

Požiar dvoch obydlí v osade v Lipanoch si vyžiadal jednu obeť

02.05.2024 07:54

Jednu obeť si vyžiadal požiar dvoch obydlí, ku ktorému došlo vo štvrtok ráno v osade na ulici Za traťou v Lipanoch.

mikuláš černák

Druhý pokus: Černák znova stojí pred súdom a žiada prepustenie

02.05.2024 07:15, aktualizované: 09:39

Odporúčanie na prepustenie dostal od šéfa leopoldovskej väznice a priaznivé mal aj psychologické posudky. Prokurátor priznal, že muselo dôjsť k silnej resocializácii.

cudzis

Nezávislý, realisticky zmýšľajúci "voľnomyšlienkár", s úprimným záujmom o čo najdokonalejšie a najnázornejšie pochopenie (fyzikálneho) usporiadania objektívnej reality (sveta). Vyznávač hesla: Do nového tisícročia s novými myšlienkami!Svojimi myšlienkami nemám zámer nikoho urážať, chcem ho iba donútiť, aby sa nad nimi zamyslel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 211777x
Priemerná čítanosť článkov: 4412x

Autor blogu

Kategórie