Založ si blog

„Po boji je každý generál“ – aj generál vo výslužbe P. Macko

            Pán generál sa vo výslužbe cíti asi tak, ako svojho času jeden důchodce z Vysočiny, ktorý to napokon dopracoval až na prezidenta Českej republiky. V poslednom čase sa nedá prehliadnuť, že sa mu začína dostávať čoraz väčší priestor v slovenských televíziách.

            Macko bol svojho času považovaný za favorita na funkciu náčelníka Generálneho štábu slovenských ozbrojených síl, ale náčelníkom sa nestal. V apríli 2018 odišiel z armády a začal sa angažovať v slovenskej politike. V októbri 2018 ohlásil spoluprácu so stranou SPOLU a začal viesť pracovnú skupinu pre obranu a bezpečnosť. V polovici septembra 2018 spolupracoval na príprave konferencie o bezpečnosti pre stranu SME RODINA. V parlamentných voľbách 2020 kandidoval na kandidátke koalície PS/Spolu, ktorá to – v studenom februári 2020 – priam „prepálila“. Neuspel ani v povolebnom súboji o predsedu strany SPOLU. Preto v júni 2021 oznámil založenie novej slovenskej politickej strany Občianski demokrati Slovenska, zbierajúc potrebné podpisy na jej oficiálnu registráciu dodnes. Preto sa mu vystupovanie v televízii náramne hodí.

Mne však vadia tie drísty, ktorými dnes hodnotil doterajší priebeh vojenského konfliktu na Ukrajine. Obdobie jeho trvania rozčlenil na tri fázy, a že vraj je tento vývoj dôsledkom sústavne nedostatočných vojenských úspechov ruskej armády. Pôvodným cieľom Putinovej „špeciálnej operácie“ vraj bol doslova „anšlus“ Ukrajiny zo strany Ruska – na spôsob vpádu spojeneckých armád Varšavskej zmluvy do Československa v auguste 1968, ako si ho mnohí ešte pamätáme. Preto sa vraj Rusi rozhodli uskromniť a teraz sa zamieriavajú na menšie ciele. Vcelku sú vraj Rusi neschopní a vedú svoje útoky spôsobom akoby z čias napoleonských vojen. Dokedy bude tento konflikt trvať, nevie povedať.  

            Prečo mám dojem, že Macko drísta?

            Žeby Rusi boli naozaj takí neschopní presadiť sa vo vojenskom konflikte s Ukrajinou? Žeby podcenili prípravu na takýto počin a nepremysleli si dopredu rôzne varianty možných dôsledkov?

            Možno sa len snažia vyvarovať „matelkovskej“ chyby, keď nečakaný volebný úspech doslova a do písmena zaskočil stranu OĽANO, na čele s vodcom s „atomofkovými“ ambíciami, ktorá nebola na podobný výsledok (ani len personálne) pripravená a teraz nezvláda svoju úlohu na pozíciách, na ktoré sa v slovenskej spoločnosti dostala.

            Je predsa zrejmé, že keby Ruská federácia „razom“ zabrala celú Ukrajinu a jej armáda by sa zastavila na samotných hraniciach členských štátov NATO, vzniknuvšia situácia by nabrala celkom iný rozmer – so všetkými z toho plynúcimi dôsledkami – a neprebiehal by teraz (len) tento zdĺhavý vojenský konflikt. Keďže reakcia EÚ a NATO, na ruskú „špeciálnu operáciu“ na Ukrajine, má na európsku ekonomiku zničujúci vplyv, Rusom zrejme vyhovuje, že čas hraje v ich prospech.

Big-bangovský paradox – Hubblove (a iné) hlboké polia

02.05.2024

Pod pojmom „Hubblovo hlboké pole“ treba rozumieť snímok veľmi vzdialenej časti vesmíru, vytvorený Hubblovým teleskopom. Tento vesmírny ďalekohľad vyniesol na obežnú dráhu v okolí Zeme v roku 1990 americký raketoplán Discovery, aby sa stal jedným z najdôležitejších (a v danej dobe suverénne najdrahším) ďalekohľadov v histórii astronómie. Po [...]

Kde je Halleyho kométa a iné súvislosti

28.04.2024

V pondelok 8. apríla došlo v Severnej Amerike k úplnému zatmeniu Slnka. Pás totality, ktorý máva dĺžku približne jednej tretiny zemského rovníka, prechádzal kontinentom z juhozápadu na severovýchod. Na pevnine začínalo zatmenie Slnka v Mexiku, postupne prešlo 15-timi štátmi USA a skončilo v oblasti kanadských provincií Newfoundland [...]

Pellegrini, Korčok a blábológovia

08.04.2024

Tak, máme na Slovensku zasa jedny voľby za sebou. Tentoraz prezidentské. Už prvému kolu predchádzala kopa rečí od všelijakých sociológov, politológov a rôznych iných im podobných …ógov, ktoré svojim divákom „pchali pod nos“ komerčné televízie, ba aj „verejnoprávna“ RTVS. Kvôli tým …ógom som (sám pre seba) vymyslel bohemizmom zapáchajúci [...]

drogy, metamfetamín, Sinaloa

Španielska polícia zhabala 1,8 tony metamfetamínu mexického kartelu Sinaloa

16.05.2024 19:07

Ide o historicky najväčšie zachytenie metamfetamínu v Španielsku a druhé najväčšie v Európe.

Čaputová, Pellegrini, Fico, vyhlásenie, atentát

Atentát ako dôsledok polarizácie? Nájdeme cestu k upokojeniu a nie k zhoršeniu situácie?

16.05.2024 19:00

Najvyšší čas zatiahnuť ručnú brzdu. Atentát na premiéra Roberta Fica otriasol spoločnosťou a jej súdržnosťou. Bude to pre nás budíčkom? Upokojujme napätie slušným dialógom.

Ararat Mirzoyan, Džejhun Bajramov, arménsko, azerbajdžan

Arménsko a Azerbajdžan sa dohodli na sporných úsekoch spoločnej hranice

16.05.2024 18:50

Cieľom dohody je vytýčenie hranice na sporných úsekoch s "právne platnou medzirepublikovou hranicou, ktorá existovala v Sovietskom zväze v čase jeho rozpadu.

lesný požiar

Začal sa súd v prípade požiaru v Českom Švajčiarsku, obžalovaný vinu odmieta

16.05.2024 18:29

Išlo o najrozsiahlejší lesný požiar v histórii Česka.

cudzis

Nezávislý, realisticky zmýšľajúci "voľnomyšlienkár", s úprimným záujmom o čo najdokonalejšie a najnázornejšie pochopenie (fyzikálneho) usporiadania objektívnej reality (sveta). Vyznávač hesla: Do nového tisícročia s novými myšlienkami!Svojimi myšlienkami nemám zámer nikoho urážať, chcem ho iba donútiť, aby sa nad nimi zamyslel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 49
Celková čítanosť: 216240x
Priemerná čítanosť článkov: 4413x

Autor blogu

Kategórie