Založ si blog

Ad.: M. Laitman – Znovuotvorenie uhoľných elektrární

            Pán Laitman v závere svojho blogu https://laitman.blog.pravda.sk/2022/07/17/znovuotvorenie-uholnych-elektrarni-nenavist-nas-nici-viac-nez-znecistenie-zivotneho-prostredia/ píše:

            „Je možné dosiahnuť toho, aby nasledujúce roky boli pokojné a plné prosperity. Aby sa však tak stalo, musíme zmeniť naše zameranie z čistenia vzduchu, vody a zeme na čistenie našich sŕdc od vzájomnej nenávisti. Nenávisť znečisťuje a zabíja viac ako všetky ostatné znečisťujúce faktory dohromady.“

            Ako príklady na ilustráciu svojich všeobecných myšlienok spomína súčasný problém s polovodičmi, črtajúce sa problémy s potravinami, v doprave aj medicíne. Výber týchto príkladov sa zdá na prvý pohľad racionálny, ale v skutočnosti – resp. podľa môjho názoru – je dosť chaotický. Okrem toho, skrz-naskrz objektívne „ontologické“ javy, ako sú znečistenie vzduchu, vody a zeme, dáva na rovnakú úroveň javy podstatne subjektívnejšej povahy – akúsi nenávisť (bez špecifikácie jej príčin) a ničnehovoriaci slovný konštrukt „čistenie našich sŕdc od tejto nenávisti“.  

Od profesora ontológie by jeden mohol očakávať aj viac. Lebo ontológia je filozofický termín označujúci teóriu bytia, a – keďže v reálnom bytí všetko so všetkým súvisí, existencia každej konkrétnej časti bytia nevyhnutne vychádza z reálnych zdrojov i vzťahov medzi nimi pôsobiacich.

            Už som bol napísal, že súčasná globálna civilizácia pretrváva vďaka neustále sa rozširujúcemu poznaniu a technickému pokroku. Právom jej teda patrí prívlastok technická. Veda a technika umožnili aj podstatný nárast životnej úrovne, žiaľ zďaleka nie pre všetkých. Okrem toho, prudký rozvoj vedy a techniky najmä v 20. storočí mal za následok, že sa začali v masovom merítku využívať aj technické postupy, ktorých dopady neboli uspokojivo doriešené až do konca. Typický príklad – mierové využitie jadrovej energie. Hoci sa jadrová energia využíva už bezmála sedemdesiat rokov, dodnes nie je uspokojivo vyriešené napríklad bezpečné ukladanie jadrového odpadu. Podobne, dnešná konzumná spoločnosť dokáže zabezpečovať masívnu produkciu všemožných produktov, ale vo všeobecnosti dodnes nezvláda problém recyklácie surovín alebo odpadov spätých s onou produkciou.

            Je však nepochybné, že prakticky všetky problémy sužujúce dnešnú technickú civilizáciu – keďže vznikli následkom nedokonalostí v technike – principiálne možno riešiť k úplnej spokojnosti znova len technickými prostriedkami. Príčina tkvie v mohutnosti týchto problémov. – Ak ich spôsobuje priemyselné tempo chŕlenia rôznych produktov, naivné pokusy eliminovať tieto problémy spôsobom „nech každý začne sám od seba“ sú zákonite odsúdené na neúspech. Úsilie eliminovať tie problémy musí byť totiž intenzívne rovnako ako intenzita ich nárastu.

           

V závere článku https://cudzis.blog.pravda.sk/2022/07/11/presovsky-solivar-a-hroziaca-ekologicka-havaria/

som napísal:

Spôsoby, ktoré jednostranne vyžadujú ekonomické náklady (len) na elimináciu ekologických problémov – bez ďalších prínosov – treba nahradiť spôsobmi, prinášajúcimi v priebehu likvidácie „ekoproblémov“ v prvom rade konkrétny ekonomický zisk. A potom už je jednoduché, z časti onoho zisku sanovať vyvolané náklady.   

            Inými slovami, je neúnosné vynakladať na (ničím nezaručený) budúci ekologický profit konkrétne finančné zdroje v súčasnosti. Práve toto odštartovalo vedenie EÚ svojim neuváženým ideologickým harašením.

Naopak, dobudúcna treba namiesto toho rozvíjať predovšetkým také aktivity, že odstraňovanie súčasných ekologických problémov bude – popri prvoradom ekonomickom zisku – len ich vedľajším profitom.“   

            Teraz ide len o to, zistiť, či existujú nato potrebné reálne možnosti, a ak áno, ktoré konkrétne technické postupy pritom využiť.

            Môžem predoslať, že také možnosti naozaj existujú. Pritom sa nejedná len o môj subjektívny názor, ale o objektívne fakty. Výsledkom môjho celoživotného snaženia je poznanie, že moderná veda sa v mnohých aspektoch priam zvrhla na akési „vedecké náboženstvo“ a že v technike sa – namiesto snáh o zjednodušovanie – v čoraz väčšej miere presadzuje princíp, zvládať komplikované technické problémy ešte komplikovanejšími riešeniami.

            Potom nečudo, že súčasná globálna technická civilizácia sa priam míľovými krokmi blíži k okamihu totálneho vyčerpania dostupných surovín a zdrojov energie. Ak sa zavčasu nespamätá, bude nasledovať jej celkový kolaps, a to s katastrofickými následkami.  

            Mne to ani nepríde veľmi ľúto. Jednak je skoro isté, že, pre vek, sa tých čias už asi nedožijem. A tiež preto, že kohokoľvek som sa snažil osloviť informáciami, že ja určité potrebné riešenia poznám – len o ne treba prejaviť aspoň aký-taký záujem, každý bol voči mojim slovám „hluchý a slepý“. Ak by som sa mal vrátiť k blogu pána Laitmana, nie nenávisť ale „bohorovnosť“, arogancia a nepochopiteľná (s)prostota, z ktorej táto arogancia asi pramení, navodili súčasnú situáciu vo svete.

No, čo už … Veď, ako sa povráva v Čechách: „až nouze přinutila Dalibora housti“!

Kde je Halleyho kométa a iné súvislosti

28.04.2024

V pondelok 8. apríla došlo v Severnej Amerike k úplnému zatmeniu Slnka. Pás totality, ktorý máva dĺžku približne jednej tretiny zemského rovníka, prechádzal kontinentom z juhozápadu na severovýchod. Na pevnine začínalo zatmenie Slnka v Mexiku, postupne prešlo 15-timi štátmi USA a skončilo v oblasti kanadských provincií Newfoundland [...]

Pellegrini, Korčok a blábológovia

08.04.2024

Tak, máme na Slovensku zasa jedny voľby za sebou. Tentoraz prezidentské. Už prvému kolu predchádzala kopa rečí od všelijakých sociológov, politológov a rôznych iných im podobných …ógov, ktoré svojim divákom „pchali pod nos“ komerčné televízie, ba aj „verejnoprávna“ RTVS. Kvôli tým …ógom som (sám pre seba) vymyslel bohemizmom zapáchajúci [...]

80 rokov organizovanej filatelie v Liptovskom Mikuláši

14.03.2024

V šesťdesiatych rokoch minulého storočia, sedávali sme traja-štyria chlapci vedľa seba kdesi na lavičke, aby sme si prezreli, kto aké má poštové známky vo svojom filatelistickom albume. Zaujímal nás každý nový prírastok do kohokoľvek zbierky. Lúštili sme texty, ktoré na známke boli a kochali sme sa v kráse jej výtvarného prevedenia (kráse podľa našich kritérií). [...]

Systém Patriot, PVO

USA majú viac ako 1 100 Patriotov. Poskytnúť ich Ukrajine však vyzývajú spojencov

30.04.2024 22:49

Poľsko aj Grécko už americkej výzve povedali nie.

požiar

V Čani horeli obydlia, oheň sa rozšíril do zberného dvora. Dym bolo vidno aj z Košíc

30.04.2024 21:43

Požiar sa šíril rýchlo horľavými konštrukciami obydlí, v zbernom dvore následne horeli plasty.

električka snd

Ministerstvo električku popred SND neodmietlo. Divadlo argumentuje garážami a štúdiám neverí

30.04.2024 20:53

Vedenie SND si okrem toho plánuje dať posúdiť výsledky štúdií, na ktoré sa hlavné mesto odvoláva

Covid

EMA požaduje aktualizáciu vakcín proti covidu pred ďalšou očkovacou kampaňou

30.04.2024 20:19

Najrozšírenejším variantom na svete je teraz variant JN.1, ktorý "predbehol" subvariant XBB

cudzis

Nezávislý, realisticky zmýšľajúci "voľnomyšlienkár", s úprimným záujmom o čo najdokonalejšie a najnázornejšie pochopenie (fyzikálneho) usporiadania objektívnej reality (sveta). Vyznávač hesla: Do nového tisícročia s novými myšlienkami!Svojimi myšlienkami nemám zámer nikoho urážať, chcem ho iba donútiť, aby sa nad nimi zamyslel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 211539x
Priemerná čítanosť článkov: 4407x

Autor blogu

Kategórie