Založ si blog

Ako to bolo vo vile Tugendhat v roku 1992

26. augusta uplynulo 30 rokov od sporadicky omieľaného stretnutia Václava Klausa a Vladimíra Mečiara, ohľadom budúcnosti Československa po udalostiach roka 1989, v brnianskej vile Tugendhat, o ktorej existencii mali na Slovensku poňatie len fajnšmekri v oblasti architektúry.

Tieto „omieľania“ z pier mladých novinárov, ktorí v tej dobe možno ešte nenosili ani len krátke nohavičky, majú jednu chybu. – Nesú sa v oficiálnom štýle, čo znamená, že sú takzvane „učesané“ (vrátane výberu notoricky známych fotografií na ilustráciu textu). Proste, už to tak býva, že ku každej významnej udalosti časom vznikne ustálená oficiálna verzia. A tá sa potom verklikuje stále dookola, bez ohľadu na to, ako blízko, resp. ako ďaleko je od pravdy, až sa z nej stane akési klišé.

Príkladom takéhoto „podania“ minulých udalostí môže byť, napríklad, príležitostný článok Vo vile Tugendhat sa pred 30 rokmi spečatil osud Československa.

(https://www.teraz.sk/najnovsie/vo-vile-tugendhat-sa-pred-30-rokmi-spec/656234-clanok.html)

Osobne predpokladám, že o priebehu onoho jednania medzi českou a slovenskou delegáciou o budúcnosti Československa malo bližšie informácie len relatívne málo ľudí. Hoci sa jednalo o výsostne dôležitú vec, väčšina občanov len pasívne sledovala vtedajší vývoj udalostí a čakala, ako to dopadne – súc v rukách ľudí, ktorým dôverovali (alebo len predpokladali, že títo majú potrebné schopnosti správne rozhodnúť).

Preto, myslím si, nemôže byť od veci, podať – hoci s toľkoročným odstupom – aj osobné (tým pádom subjektívne) svedectvo k veci, a to predovšetkým dnešnej mladej generácii. A, bodaj by ich bolo – podobne subjektívnych – známych viac, od viacerých rôznych osôb, žeby tým vznikla akási osobitá mozaika historickej udalosti.

Moje svedectvo je subjektívne predovšetkým preto, že sa zakladá na informáciách získaných len z počutia. Ale zas, na druhej strane, informácií od ľudí, ktorí boli – z rôznych príčin – skoro bezprostrednými účastníkmi týchto udalostí. Prípadne, dokázali získať hodnoverné informácie, ktoré ďalej šírili ústnym podaním. Niekedy aj tzv. „šepkandou“, to vtedy, keď šírili vo svojom okolí aj informácie, ktoré mali byť podľa vtedajších politických predákov pred prostými občanmi radšej utajené.

Príkladom na tento prípad je fakt, že mená politických „aktivistov“, s ktorými Mečiar počítal do budúcnosti, sa ocitli na kandidátke HZDS pre voľby do Slovenskej národnej rady (až neskôr premenovanej na Národnú radu SR), a s ktorými bol viac-menej na pochybách, sa ocitli na kandidáte HZDS pre voľby do Federálneho zhromaždenia v Prahe. Tak sa stalo, že aj Roman Zelenay sa (pre nejaké nezhody s Mečiarom) stal poslancom Sněmovny národů vo Federálnom zhromaždení za Verejnosť proti násiliu (VPN, neskôr za HZDS). Ale to asi nestačilo nato, zbaviť sa ho definitívne. Tak sa stalo, že 1. novembra 1993 tragicky zahynul pri dopravnej nehode na diaľnici D2, podobne ako Alexander Dubček. Tieto dve tragické udalosti spája osoba jedného a toho istého šoféra, ktorý Mečiarovi priviezol aj nejaké dôležité (kompromitujúce ho?) spisy z tzv. Tisovej vily (tuším) v Trenčíne.  

Vráťme sa však do brnianskej Tugendhatovej vily v roku 1992.

Ako uvedené naznačuje, už triedenie kandidátov na poslancov v réžii HZDS – na dve rôzne „sorty“ – naznačovalo, že o rozpade Československa sa uvažovalo už podstatne skôr.

Nemôžem si pomôcť, ale ten večne omieľaný rozhovor Klausa a Mečiara medzi štyrmi očami pod stromom v priľahlej záhrade, fotografovaný a natáčaný z diaľky, mi pripomína „skazku“ – či skôr „story“ – o tom, ako Isaacovi Newtonovi padlo na nos jablko, keď pod jabloňou dumal o záhadách gravitácie. Ale možno to bola v skutočnosti hruška, ak máme veriť Einsteinovi, totiž, že všetko je relatívne. (Prečo by jablko nemohlo padnúť aj z hrušky?)

Ale nie o tom som chcel.

Pointou tohto článku nie je totiž supertajný rozhovor dvoch československých rýchlokvasených politických velikánov v tugendhatskej záhrade, ale debata – predovšetkým jej dôsledky – medzi ostatnými členmi vtedajšej českej a slovenskej delegácie, ktorí si takto krátili dlhú chvíľu nie v záhrade ale vo vile.

Vraj sa vtedy stalo, že Michal Kováč si pustil ústa na špacír a Klausovym sprievodcom začal vykladať predstavy slovenskej strany na budúce usporiadanie Československa. Českých pánov-súdruhov to dosť znepokojilo (ak neostali priam zhrození). Pri prvej príležitosti o tom informovali Václava Klausa, a aj jemu „skrútilo nos“. Údajne povedal niečo na spôsob: „Ak by to malo byť takto, to radšej pôjdeme od seba!“

Dalo by sa teda dodatočne povedať, že na rozdelení Československa zohral istú úlohu a, popri Klausovi a Mečiarovi, mal na ňom „špecifický“ podiel aj Michal Kováč. Tugendhatova vila s tým všetkým nemala vonkoncom nič; len sa mĺkvo prizerala – čo sa to deje.

Tým bol osud Československa spečatený. Terajšie tirády o tom, že tak závažné rozhodnutie vzniklo takýmto spôsobom – a nie, napríklad, na základe referenda – si môže každý mudrlant strčiť za klobúk. Dnes sa už nič nedá overič, nič sa nedá dokázať, všetko sú len špekulácie položené na vode.

Česi sa vraj obávali, že by ostal na nich biľag, že to oni by sa prostredníctvom referenda – hlasujúc za rozdelenie – zbavili slovenskej záťaže (pritom Slováci by asi hlasovali za zotrvanie v spoločnom štáte). No mohlo to byť aj tak, že Klaus a spol sa obávali, že mnoho Čechov by sa v referende vyslovilo za zachovanie spoločného štátu Čechov (a Moravanov) a Slovákov a Československo by naozaj pretrvalo. Malo to svoje racio, pretože by sa tak, napríklad, zachoval väčší a silnejší ekonomický celok ako partner európskeho Západu.

Klaus začal podnikať rázne kroky, napríklad, v Čechách sa začali v predstihu kolkovať, za účelom rozlíšenia – dovtedy spoločné – československé bankovky.

Na Slovensku sa, okolo slovenských kolkov, diali čudné – až kriminálne – veci, pri ktorých asistovala aj smrť.

Michal Kováč napokon tiež nemal u Mečiara na ružiach ustlané. Stal sa síce prezidentom Slovenskej republiky, ale to len preto, že vtedajší poslanci v parlamente – Mečiarovi napriek – nezvolili za prezidenta Romana Kováča (vtedajšieho prezidenta Konfederácie odborových zväzov), ale práve tohto nešťastníka Michala, ktorý sa nevedel brániť pred Mečiarovou zlovôľou a preto trpezlivo znášal rôzne príkoria, ktoré prichádzali ako na bežiacom páse. Podľa mňa, bol to podobný chudák ako terajší predseda vlády, ktorý – ak nerátame tie všetky jeho bezduché a bezvýznamné frázy – sa nezmôže na nič. Veru, nezmôže, pretože – nemôže (či nesmie? – boh nám pomáhaj!).

Kde je Halleyho kométa a iné súvislosti

28.04.2024

V pondelok 8. apríla došlo v Severnej Amerike k úplnému zatmeniu Slnka. Pás totality, ktorý máva dĺžku približne jednej tretiny zemského rovníka, prechádzal kontinentom z juhozápadu na severovýchod. Na pevnine začínalo zatmenie Slnka v Mexiku, postupne prešlo 15-timi štátmi USA a skončilo v oblasti kanadských provincií Newfoundland [...]

Pellegrini, Korčok a blábológovia

08.04.2024

Tak, máme na Slovensku zasa jedny voľby za sebou. Tentoraz prezidentské. Už prvému kolu predchádzala kopa rečí od všelijakých sociológov, politológov a rôznych iných im podobných …ógov, ktoré svojim divákom „pchali pod nos“ komerčné televízie, ba aj „verejnoprávna“ RTVS. Kvôli tým …ógom som (sám pre seba) vymyslel bohemizmom zapáchajúci [...]

80 rokov organizovanej filatelie v Liptovskom Mikuláši

14.03.2024

V šesťdesiatych rokoch minulého storočia, sedávali sme traja-štyria chlapci vedľa seba kdesi na lavičke, aby sme si prezreli, kto aké má poštové známky vo svojom filatelistickom albume. Zaujímal nás každý nový prírastok do kohokoľvek zbierky. Lúštili sme texty, ktoré na známke boli a kochali sme sa v kráse jej výtvarného prevedenia (kráse podľa našich kritérií). [...]

Ruská polícia, poriadková polícia, Petrohrad,

Militanti zaútočili na policajtov v Rusku, hlásia sedem mŕtvych. Útočili aj pred týždňom

29.04.2024 11:20

Ozbrojenci severne od mesta Karačajevsk začali proti dopravným policajtom paľbu z automatických zbraní a hodili na nich výbušné zariadenia.

ide o pravdu, dzurinda

Dzurinda: Nie je najmenší dôvod zvažovať alternatívu k EÚ

29.04.2024 11:15

Expremiér pred 20 rokmi doviedol Slovensko do Európskej únie.

hamburg, kalifát, demonštrácia, protest, islam, moslim

Islamisti v Hamburgu žiadali kalifát, nemeckých politikov to pobúrilo

29.04.2024 10:15

"Chcú zrušiť demokraciu a náboženský štát z doby kamennej označujú za riešenie," napísal denník Bild.

Policajná eskorta / Policajné auto / Polícia /

Polícia preveruje bombovú hrozbu na súdoch

29.04.2024 09:14

Oznamovateľ nešpecifikoval konkrétny súd.

cudzis

Nezávislý, realisticky zmýšľajúci "voľnomyšlienkár", s úprimným záujmom o čo najdokonalejšie a najnázornejšie pochopenie (fyzikálneho) usporiadania objektívnej reality (sveta). Vyznávač hesla: Do nového tisícročia s novými myšlienkami!Svojimi myšlienkami nemám zámer nikoho urážať, chcem ho iba donútiť, aby sa nad nimi zamyslel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 211158x
Priemerná čítanosť článkov: 4399x

Autor blogu

Kategórie