Založ si blog

Ferdinand von Zeppelin a Zeppelin Museum vo Friedrichshafene

Na dnes, 8.júla, pripadá 185. výročie narodenia nemeckého generála a konštruktéra vystužených vzducholodí Ferdinanda Zeppelina (1838 – 1917) v Kostnici pri Bodamskom jazere. Jeho prvá vzducholoď vzlietla nad týmto jazerom 2. júla 1900. Postupne začali vznikať vzducholode na prepravu ľudí, ale najprv boli využité vojensky ako primitívne bombardéry v prvej svetovej vojne. Zeppelin sa nedožil ani odstavenia ani znovuoživenia zeppelinov v medzivojnovom období, pretože zomrel v Berlíne 8. marca 1917. V roku 1975 bol však ako letecký konštruktér uvedený do Medzinárodnej siene slávy letectva a vesmíru a v roku 1996 bolo založené na jeho počesť Zeppelin Museum vo Friedrichshafene v Nemecku, rodisku vzducholode Zeppelin. V ňom sa nachádza najväčšia zbierka o cestovaní vzducholoďou na svete a zaznamenáva históriu vzducholodí Zeppelin.

V druhej polovici júna som absolvoval cestu po Veľkej Británii a ďalších európskych štátoch (Francúzsko, Belgicko, Nemecko, Rakúsko, Taliansko). Tak som sa, zhodou okolností, dostal aj do Friedrichshafenu a do Zeppelin Musea. Preto sa teraz môžem podeliť s čitateľmi o svoj osobný zážitok z jeho prehliadky, pomocou niekoľkých fotografických záberov.

Ináč, tá cesta bola, okrem iného, aj výbornou príležitosťou oddýchnuť si – čo len na taký krátky čas – od debilnej slovenskej politiky. Pretože po návrate na Slovensko som len „zíral“, o aké bezprostredné a veľadôležité informácie som bol ukrátený. Veď si len predstavte – akýsi slovenský inseminátor si pred dvanástimi rokmi dovolil nafackovať matku svojich (zatiaľ) dvoch detí, ktorých má celkovo (tuším) tucet! Pre človeka, ktorý sa plavil po kanáli La Manche, proste – „politická“ búrka v pohári vody.

Ale, vráťme sa naspäť k Zeppelinovi.

Zeppelin Museum vo Friedrichshafene sa nachádza priam na brehu Bodamského jazera. Prírodné prostredie pôsobilo o to krajším dojmom, že sme mali šťastie na dobré počasie. A určite si všimnete, že návštevnosť muzea a záujem o jeho expozície bol značný.

Verím, že dlhšie „tirády“ o múzeu a úrovni jeho expozícií plne nahradí niekoľko záberov podľa môjho subjektívneho výberu. Pretože celkový počet záberov, ktoré som počas návštevy múzea a jeho okolia urobil, predstavuje niekoľko desiatok.

F O T O G A L É R I A

Jedno z priečelí. FOTO: F. Cudziš
FOTO: F. Cudziš
Konštruktér vzducholodí. FOTO: F. Cudziš
Modely Zeppelinovych vzducholodí. FOTO: F. Cudziš
FOTO: F: Cudziš
FOTO: F. Cudziš
Ukážka vystužovacej konštrukcie vzducholode zeppelin. FOTO: F. Cudziš
FOTO: F. Cudziš
FOTO: F. Cudziš
FOTO: F: Cudziš
FOTO: F. Cudziš
FOTO: F. Cudziš
FOTO: F. Cudziš
FOTO: F. Cudziš
FOTO: F. Cudziš
FOTO: F. Cudziš
FOTO: F. Cudziš
FOTO: F. Cudziš

Kde je Halleyho kométa a iné súvislosti

28.04.2024

V pondelok 8. apríla došlo v Severnej Amerike k úplnému zatmeniu Slnka. Pás totality, ktorý máva dĺžku približne jednej tretiny zemského rovníka, prechádzal kontinentom z juhozápadu na severovýchod. Na pevnine začínalo zatmenie Slnka v Mexiku, postupne prešlo 15-timi štátmi USA a skončilo v oblasti kanadských provincií Newfoundland [...]

Pellegrini, Korčok a blábológovia

08.04.2024

Tak, máme na Slovensku zasa jedny voľby za sebou. Tentoraz prezidentské. Už prvému kolu predchádzala kopa rečí od všelijakých sociológov, politológov a rôznych iných im podobných …ógov, ktoré svojim divákom „pchali pod nos“ komerčné televízie, ba aj „verejnoprávna“ RTVS. Kvôli tým …ógom som (sám pre seba) vymyslel bohemizmom zapáchajúci [...]

80 rokov organizovanej filatelie v Liptovskom Mikuláši

14.03.2024

V šesťdesiatych rokoch minulého storočia, sedávali sme traja-štyria chlapci vedľa seba kdesi na lavičke, aby sme si prezreli, kto aké má poštové známky vo svojom filatelistickom albume. Zaujímal nás každý nový prírastok do kohokoľvek zbierky. Lúštili sme texty, ktoré na známke boli a kochali sme sa v kráse jej výtvarného prevedenia (kráse podľa našich kritérií). [...]

Mikuláš Černák, súd

Druhý pokus: Černák sa znova postaví pred súd a chce prehovoriť. Čo na to psychiater?

02.05.2024 07:15

Odporúčanie na prepustenie dostal od šéfa leopoldovskej väznice a priaznivé mal aj psychologické posudky. Prokurátor priznal, že muselo dôjsť k silnej resocializácii.

vojna na Ukrajine, Kyjev

ONLINE: Bomby padajú na Odesu, Zelenskyj čistil tajnú službu

02.05.2024 06:10

Odesa je častým terčom ruských útokov, tentoraz raketa zasiahla centrum veľkej kuriérskej spoločnosti. Zelenskyj odvolával v tajnej službe.

NATO, Ukrajina

Varovaní pred vojnou s Ruskom pribúda. Myslí si Moskva, že sa jej Západ bojí?

02.05.2024 06:00

Ak bude Rusko na Ukrajine úspešné, nielenže bude mať skúsenejšiu a bojmi preverenú armádu, ale bude aj povzbudené pokračovať v agresii proti susedom.

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

cudzis

Nezávislý, realisticky zmýšľajúci "voľnomyšlienkár", s úprimným záujmom o čo najdokonalejšie a najnázornejšie pochopenie (fyzikálneho) usporiadania objektívnej reality (sveta). Vyznávač hesla: Do nového tisícročia s novými myšlienkami!Svojimi myšlienkami nemám zámer nikoho urážať, chcem ho iba donútiť, aby sa nad nimi zamyslel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 211760x
Priemerná čítanosť článkov: 4412x

Autor blogu

Kategórie