Založ si blog

Ferdinand von Zeppelin a Zeppelin Museum vo Friedrichshafene

Na dnes, 8.júla, pripadá 185. výročie narodenia nemeckého generála a konštruktéra vystužených vzducholodí Ferdinanda Zeppelina (1838 – 1917) v Kostnici pri Bodamskom jazere. Jeho prvá vzducholoď vzlietla nad týmto jazerom 2. júla 1900. Postupne začali vznikať vzducholode na prepravu ľudí, ale najprv boli využité vojensky ako primitívne bombardéry v prvej svetovej vojne. Zeppelin sa nedožil ani odstavenia ani znovuoživenia zeppelinov v medzivojnovom období, pretože zomrel v Berlíne 8. marca 1917. V roku 1975 bol však ako letecký konštruktér uvedený do Medzinárodnej siene slávy letectva a vesmíru a v roku 1996 bolo založené na jeho počesť Zeppelin Museum vo Friedrichshafene v Nemecku, rodisku vzducholode Zeppelin. V ňom sa nachádza najväčšia zbierka o cestovaní vzducholoďou na svete a zaznamenáva históriu vzducholodí Zeppelin.

V druhej polovici júna som absolvoval cestu po Veľkej Británii a ďalších európskych štátoch (Francúzsko, Belgicko, Nemecko, Rakúsko, Taliansko). Tak som sa, zhodou okolností, dostal aj do Friedrichshafenu a do Zeppelin Musea. Preto sa teraz môžem podeliť s čitateľmi o svoj osobný zážitok z jeho prehliadky, pomocou niekoľkých fotografických záberov.

Ináč, tá cesta bola, okrem iného, aj výbornou príležitosťou oddýchnuť si – čo len na taký krátky čas – od debilnej slovenskej politiky. Pretože po návrate na Slovensko som len „zíral“, o aké bezprostredné a veľadôležité informácie som bol ukrátený. Veď si len predstavte – akýsi slovenský inseminátor si pred dvanástimi rokmi dovolil nafackovať matku svojich (zatiaľ) dvoch detí, ktorých má celkovo (tuším) tucet! Pre človeka, ktorý sa plavil po kanáli La Manche, proste – „politická“ búrka v pohári vody.

Ale, vráťme sa naspäť k Zeppelinovi.

Zeppelin Museum vo Friedrichshafene sa nachádza priam na brehu Bodamského jazera. Prírodné prostredie pôsobilo o to krajším dojmom, že sme mali šťastie na dobré počasie. A určite si všimnete, že návštevnosť muzea a záujem o jeho expozície bol značný.

Verím, že dlhšie „tirády“ o múzeu a úrovni jeho expozícií plne nahradí niekoľko záberov podľa môjho subjektívneho výberu. Pretože celkový počet záberov, ktoré som počas návštevy múzea a jeho okolia urobil, predstavuje niekoľko desiatok.

F O T O G A L É R I A

Jedno z priečelí. FOTO: F. Cudziš
FOTO: F. Cudziš
Konštruktér vzducholodí. FOTO: F. Cudziš
Modely Zeppelinovych vzducholodí. FOTO: F. Cudziš
FOTO: F: Cudziš
FOTO: F. Cudziš
Ukážka vystužovacej konštrukcie vzducholode zeppelin. FOTO: F. Cudziš
FOTO: F. Cudziš
FOTO: F. Cudziš
FOTO: F: Cudziš
FOTO: F. Cudziš
FOTO: F. Cudziš
FOTO: F. Cudziš
FOTO: F. Cudziš
FOTO: F. Cudziš
FOTO: F. Cudziš
FOTO: F. Cudziš
FOTO: F. Cudziš

„Elektrická“ Európa a jej imigračná politika

09.06.2024

„Stará“ Európska komisia stihla do europarlamentných volieb ešte „vypotiť“ návrh smernice pre dopravu v štátoch EÚ, podľa ktorej by sa mala zvýšiť nosnosť (predovšetkým) budúcich elektrických kamiónov. Aby sa – kvôli ťažkým elektrickým akumulátorom a v záujme rentability (diaľkovej) cestnej prepravy – zvýšila maximálna povolená [...]

K 165. výročiu narodenia Aurela Stodolu

19.05.2024

Za posledné tri týždne som sa zúčastnil dvoch spoločensko-kultúrnych udalostí v Liptovskom Mikuláši. Prvou bola 27. apríla oficiálna (dodatočná) oslava 80. výročia organizovanej filatelie v meste, konajúca sa v tunajšom Múzeu Janka Kráľa (o tomto výročí som písal v osobitnom článku). Druhá udalosť, z historického hľadiska, bola podstatne [...]

Big-bangovský paradox – Hubblove (a iné) hlboké polia

02.05.2024

Pod pojmom „Hubblovo hlboké pole“ treba rozumieť snímok veľmi vzdialenej časti vesmíru, vytvorený Hubblovým teleskopom. Tento vesmírny ďalekohľad vyniesol na obežnú dráhu v okolí Zeme v roku 1990 americký raketoplán Discovery, aby sa stal jedným z najdôležitejších (a v danej dobe suverénne najdrahším) ďalekohľadov v histórii astronómie. Po [...]

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

cudzis

Nezávislý, realisticky zmýšľajúci "voľnomyšlienkár", s úprimným záujmom o čo najdokonalejšie a najnázornejšie pochopenie (fyzikálneho) usporiadania objektívnej reality (sveta). Vyznávač hesla: Do nového tisícročia s novými myšlienkami!Svojimi myšlienkami nemám zámer nikoho urážať, chcem ho iba donútiť, aby sa nad nimi zamyslel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 51
Celková čítanosť: 233003x
Priemerná čítanosť článkov: 4569x

Autor blogu

Kategórie