Založ si blog

„Po boji je každý generál“ – aj generál vo výslužbe P. Macko

            Pán generál sa vo výslužbe cíti asi tak, ako svojho času jeden důchodce z Vysočiny, ktorý to napokon dopracoval až na prezidenta Českej republiky. V poslednom čase sa nedá prehliadnuť, že sa mu začína dostávať čoraz väčší priestor v slovenských televíziách.

            Macko bol svojho času považovaný za favorita na funkciu náčelníka Generálneho štábu slovenských ozbrojených síl, ale náčelníkom sa nestal. V apríli 2018 odišiel z armády a začal sa angažovať v slovenskej politike. V októbri 2018 ohlásil spoluprácu so stranou SPOLU a začal viesť pracovnú skupinu pre obranu a bezpečnosť. V polovici septembra 2018 spolupracoval na príprave konferencie o bezpečnosti pre stranu SME RODINA. V parlamentných voľbách 2020 kandidoval na kandidátke koalície PS/Spolu, ktorá to – v studenom februári 2020 – priam „prepálila“. Neuspel ani v povolebnom súboji o predsedu strany SPOLU. Preto v júni 2021 oznámil založenie novej slovenskej politickej strany Občianski demokrati Slovenska, zbierajúc potrebné podpisy na jej oficiálnu registráciu dodnes. Preto sa mu vystupovanie v televízii náramne hodí.

Mne však vadia tie drísty, ktorými dnes hodnotil doterajší priebeh vojenského konfliktu na Ukrajine. Obdobie jeho trvania rozčlenil na tri fázy, a že vraj je tento vývoj dôsledkom sústavne nedostatočných vojenských úspechov ruskej armády. Pôvodným cieľom Putinovej „špeciálnej operácie“ vraj bol doslova „anšlus“ Ukrajiny zo strany Ruska – na spôsob vpádu spojeneckých armád Varšavskej zmluvy do Československa v auguste 1968, ako si ho mnohí ešte pamätáme. Preto sa vraj Rusi rozhodli uskromniť a teraz sa zamieriavajú na menšie ciele. Vcelku sú vraj Rusi neschopní a vedú svoje útoky spôsobom akoby z čias napoleonských vojen. Dokedy bude tento konflikt trvať, nevie povedať.  

            Prečo mám dojem, že Macko drísta?

            Žeby Rusi boli naozaj takí neschopní presadiť sa vo vojenskom konflikte s Ukrajinou? Žeby podcenili prípravu na takýto počin a nepremysleli si dopredu rôzne varianty možných dôsledkov?

            Možno sa len snažia vyvarovať „matelkovskej“ chyby, keď nečakaný volebný úspech doslova a do písmena zaskočil stranu OĽANO, na čele s vodcom s „atomofkovými“ ambíciami, ktorá nebola na podobný výsledok (ani len personálne) pripravená a teraz nezvláda svoju úlohu na pozíciách, na ktoré sa v slovenskej spoločnosti dostala.

            Je predsa zrejmé, že keby Ruská federácia „razom“ zabrala celú Ukrajinu a jej armáda by sa zastavila na samotných hraniciach členských štátov NATO, vzniknuvšia situácia by nabrala celkom iný rozmer – so všetkými z toho plynúcimi dôsledkami – a neprebiehal by teraz (len) tento zdĺhavý vojenský konflikt. Keďže reakcia EÚ a NATO, na ruskú „špeciálnu operáciu“ na Ukrajine, má na európsku ekonomiku zničujúci vplyv, Rusom zrejme vyhovuje, že čas hraje v ich prospech.

Kde je Halleyho kométa a iné súvislosti

28.04.2024

V pondelok 8. apríla došlo v Severnej Amerike k úplnému zatmeniu Slnka. Pás totality, ktorý máva dĺžku približne jednej tretiny zemského rovníka, prechádzal kontinentom z juhozápadu na severovýchod. Na pevnine začínalo zatmenie Slnka v Mexiku, postupne prešlo 15-timi štátmi USA a skončilo v oblasti kanadských provincií Newfoundland [...]

Pellegrini, Korčok a blábológovia

08.04.2024

Tak, máme na Slovensku zasa jedny voľby za sebou. Tentoraz prezidentské. Už prvému kolu predchádzala kopa rečí od všelijakých sociológov, politológov a rôznych iných im podobných …ógov, ktoré svojim divákom „pchali pod nos“ komerčné televízie, ba aj „verejnoprávna“ RTVS. Kvôli tým …ógom som (sám pre seba) vymyslel bohemizmom zapáchajúci [...]

80 rokov organizovanej filatelie v Liptovskom Mikuláši

14.03.2024

V šesťdesiatych rokoch minulého storočia, sedávali sme traja-štyria chlapci vedľa seba kdesi na lavičke, aby sme si prezreli, kto aké má poštové známky vo svojom filatelistickom albume. Zaujímal nás každý nový prírastok do kohokoľvek zbierky. Lúštili sme texty, ktoré na známke boli a kochali sme sa v kráse jej výtvarného prevedenia (kráse podľa našich kritérií). [...]

Vladimír Pčolinský

Súdny proces v kauze exšéfa SIS Pčolinského by sa mal začať 30. mája

29.04.2024 15:20

Pôvodné obvinenie Pčolinského zrušila Generálna prokuratúra SR

polícia, nehoda, motorka, kuriér

Namiesto brzdy šliapol na plyn. Motocyklista v Bratislave vpálil do pizzerie, zranil dve ženy

29.04.2024 15:06

K udalosti došlo v pondelok pred 11.30 h na Povrazníckej ulici.

Si Ťin-pching

Čínsky prezident Si Ťin-pching pricestuje 8. mája na štátnu návštevu Maďarska

29.04.2024 14:49

Čínska hlava štátu bude rokovať so Sulyokom a Orbánom o bilaterálnych politických, ekonomických a medzinárodných otázkach.

Petr Pavel

Český prezident Pavel podpísal partnerstvá pre páry rovnakého pohlavia

29.04.2024 14:29

Pri osvojovaní detí sa na nich budú vzťahovať isté obmedzenia.

cudzis

Nezávislý, realisticky zmýšľajúci "voľnomyšlienkár", s úprimným záujmom o čo najdokonalejšie a najnázornejšie pochopenie (fyzikálneho) usporiadania objektívnej reality (sveta). Vyznávač hesla: Do nového tisícročia s novými myšlienkami!Svojimi myšlienkami nemám zámer nikoho urážať, chcem ho iba donútiť, aby sa nad nimi zamyslel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 211203x
Priemerná čítanosť článkov: 4400x

Autor blogu

Kategórie