Založ si blog

Kurilovská nechápe

Dnes večer (2.3.t.r.) ma, pri sledovaní televíznych novín, priam zdvihlo zo stoličky vyjadrenie rektorky Akadémie Policajného zboru Lucie Kurilovskej, že – parafrázujem – ona nechápe (!), ako sa TO mohlo stať…

Pozrime sa, ako udalosť podáva, napríklad, https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/658779-na-policajnej-akademii-v-bratislave-instruktor-postrelil-studentku/ :

Na policajnej akadémii inštruktor postrelil študentku. Kurilovská: Nešťastná udalosť.

Na Akadémii Policajného zboru v Bratislave inštruktor počas výcviku postrelil študentku prvého ročníka. So zraneniami ju previezli do nemocnice. Pre TASR to potvrdila rektorka akadémie Lucia Kurilovská.

TASR 01.03.2023 18:21, aktualizované: 18:55ASR, Pavel Neubauer

 „V rámci výcviku, ktorý študenti majú možnosť absolvovať vo voľnom čase, došlo k takejto nešťastnej udalosti, keď študentka bola postrelená inštruktorom,“ uviedla Kurilovská.

Podľa informácií tvnoviny.sk projektil zasiahol dievča do chrbta. Po incidente bola študentka pri vedomí. Inštruktor mal mať údajne medzi „slepými“ nábojmi aj jeden ostrý. Ako k tomu došlo, nie je známe, dodal portál.“

Ale Lucia Kurilovská, majúca pred menom i za menom „na kilá“ všemožných titulov (teda by mala mať k nim aj zodpovedajúce IQ), hoc nemusí presne vedieť AKO k tomu došlo, musí „mať jasno“ v tom, PREČO k tomu došlo. Nemala by zavádzať verejnosť navodzovaním dojmu, že nechápe ako sa to mohlo stať alebo že to bola len náhodná nešťastná udalosť.

Lebo tentoraz sa nejedná o jej nezáväzné rečičky útlym hláskom, počas vychádzky do tatranskej prírody s markízakom Jánom Tribulom. Tentoraz hovorila z pozície štatutára Akadémie Policajného zboru SR.

Nehoda nie je náhoda, to vám potvrdí každý odborník na dodržiavanie bezpečnostných zásad pri každej možnej práci.

A, že vraj inštruktor mal údajne medzi „slepými“ nábojmi aj jeden ostrý!    

Vzápätí, na inom televíznom kanáli, bolo diváckej verejnosti oznámené, že na podobnom nácviku (obrany proti ohrozeniu strelnou zbraňou) sa používajú len neškodné atrapy strelných zbraní, resp. znefunkčnené strelné zbrane.

Keby bola použitá znefunkčnená strelná zbraň, „ostrý“ náboj medzi „slepými“ by nemohol vystreliť. Pretože však tento bezpečnostný predpis inštruktor ignoroval, došlo k uvedenému zraneniu.

Ale to je len prvý z dvoch hlavných dôvodov tohto nešťastia.

Druhým pravidlom, ktoré bolo pri výcviku porušené, je prax, že so zbraňou (aj nenabitou) sa na človeka zásadne nemieri. Ibaže by k natočeniu hlavne na telo došlo – neplánovane – pri nácviku obranného chvatu.

To zas, pre zmenu ja, nechápem, ako mohla byť študentka postrelená do chrbta. Jednalo sa o priestrel tela spredu, keď projektil narazil napr. na chrbticu?  Keby však hlaveň nemierila na telo študentky, ani v prípade „ostrého“ výstrelu by nemohlo dôjsť k úrazu.

Tak, teda ešte raz: nehoda nie je žiadna náhoda! Že, madam Kurilovská?

K podobnému prípadu, žiaľ s fatálnym následkom, došlo prednedávnom v USA, keď pri natáčaní filmu herec nevdojak zastrelil mladú kameramanku.

Poznámka. – Autorov diskusných príspevkov upozorňujem, že prípadné svoje odpovede zverejňujem zaradením na koniec textu predmetného blogu. Nech teda záujemcovia hľadajú odpoveď  na svoj diskusný príspevok nie v diskusii ale na konci blogu. Ďakujem za porozumenie.

Odpoveď diskutérovi s nickom „Milan 1“:

Samozrejme, je tu možnosť odrazeného projektilu. Keby však boli dodržané uvedené hlavné zásady, totiž, že pri výcviku by sa mali používať znefunkčnené strelné zbrane alebo atrapy a nemalo by sa mieriť na ľudí, nemohlo by dôjsť k tomu poraneniu. Treba čítať s porozumením.  

Kde je Halleyho kométa a iné súvislosti

28.04.2024

V pondelok 8. apríla došlo v Severnej Amerike k úplnému zatmeniu Slnka. Pás totality, ktorý máva dĺžku približne jednej tretiny zemského rovníka, prechádzal kontinentom z juhozápadu na severovýchod. Na pevnine začínalo zatmenie Slnka v Mexiku, postupne prešlo 15-timi štátmi USA a skončilo v oblasti kanadských provincií Newfoundland [...]

Pellegrini, Korčok a blábológovia

08.04.2024

Tak, máme na Slovensku zasa jedny voľby za sebou. Tentoraz prezidentské. Už prvému kolu predchádzala kopa rečí od všelijakých sociológov, politológov a rôznych iných im podobných …ógov, ktoré svojim divákom „pchali pod nos“ komerčné televízie, ba aj „verejnoprávna“ RTVS. Kvôli tým …ógom som (sám pre seba) vymyslel bohemizmom zapáchajúci [...]

80 rokov organizovanej filatelie v Liptovskom Mikuláši

14.03.2024

V šesťdesiatych rokoch minulého storočia, sedávali sme traja-štyria chlapci vedľa seba kdesi na lavičke, aby sme si prezreli, kto aké má poštové známky vo svojom filatelistickom albume. Zaujímal nás každý nový prírastok do kohokoľvek zbierky. Lúštili sme texty, ktoré na známke boli a kochali sme sa v kráse jej výtvarného prevedenia (kráse podľa našich kritérií). [...]

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

cudzis

Nezávislý, realisticky zmýšľajúci "voľnomyšlienkár", s úprimným záujmom o čo najdokonalejšie a najnázornejšie pochopenie (fyzikálneho) usporiadania objektívnej reality (sveta). Vyznávač hesla: Do nového tisícročia s novými myšlienkami!Svojimi myšlienkami nemám zámer nikoho urážať, chcem ho iba donútiť, aby sa nad nimi zamyslel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 211103x
Priemerná čítanosť článkov: 4398x

Autor blogu

Kategórie