Založ si blog

Môže platba rubľami za zemný plyn a ropu zvýšiť našu závislosť od Ruska?

Dnes som v najnovších správach zaznamenal vyhlásenie predsedu vlády Eduarda Hegera, v ktorom tvrdí: 1) Dodávky zemného plynu a ropy z Ruska na Slovensko sa môžu zastaviť nečakane zo dňa na deň; 2) Ak by sme pristali na platbu za tieto suroviny v rubľoch, závislosť Slovenska od Ruska (= od Ruskej federácie) by sa zvýšila ešte viac.

Ak tieto výroky premyslíme do dôsledkov, čo z toho vyplýva?

Už aj taký ako Heger si uvedomuje, že veriť v dnešnej dobe na „posvätnosť“ uzavretých dohôd sa rovná priam detskej naivite. A došlo mu, že k pozastaveniu dodávok oných surovín naozaj môže dôjsť. Toho sa ale netreba veľmi báť. Pretože, v takom prípade, by sa najskôr jednalo len o akési výstražné ruské no!-no!-no! v procese zjednávania nových zmluvných podmienok pre pokračovanie dodávok zemného plynu a ropy, keďže aj Rusko samotné má na tom (zatiaľ) záujem.

Platba v rubľoch za predmetné dodávky od štátov EÚ je možná pomocou zriadenia dvoch účtov – jeden v eurách alebo dolároch, druhý v rubľoch – v ruskej banke, ktorú Západ nevylúčil z medzinárodného bankového systému. Peniaze sa vložia na prvý účet a po zmene na ruble si nimi Rusko zúčtuje hodnotu svojich dodávok do EÚ.

Ibaže! –

Už aj Hegerovi a jemu podobným odborníci pošepkali svoje obavy zo zmenného kurzu, ktorý si stanoví – Rusko. A Rusi ani nemusia nikoho nútiť, aby pristúpil na ich podmienky. Nesúhlasíš? – Prosím, nič od nás neber, za nič nemusíš platiť.

A Západniari už tušia, že Rusi si – pri stanovovaní zmenného kurzu – zaúčtujú aj svoje zvýšené náklady na vojnový konflikt, spôsobené ich dodávkami vojenského materiálu na Ukrajinu.

Tak to vyzerá, že celá tá hystéria okolo podpory Ukrajiny vo vojnovom konflikte s Ruskom naozaj zvýši našu závislosť od dodávok ropy a zemného plynu z Ruska, a to – popri reálnom fyzickom (na ktorom tak skoro sotvačo zmeníme) – aj o „ekonomický rozmer“.

Big-bangovský paradox – Hubblove (a iné) hlboké polia

02.05.2024

Pod pojmom „Hubblovo hlboké pole“ treba rozumieť snímok veľmi vzdialenej časti vesmíru, vytvorený Hubblovým teleskopom. Tento vesmírny ďalekohľad vyniesol na obežnú dráhu v okolí Zeme v roku 1990 americký raketoplán Discovery, aby sa stal jedným z najdôležitejších (a v danej dobe suverénne najdrahším) ďalekohľadov v histórii astronómie. Po [...]

Kde je Halleyho kométa a iné súvislosti

28.04.2024

V pondelok 8. apríla došlo v Severnej Amerike k úplnému zatmeniu Slnka. Pás totality, ktorý máva dĺžku približne jednej tretiny zemského rovníka, prechádzal kontinentom z juhozápadu na severovýchod. Na pevnine začínalo zatmenie Slnka v Mexiku, postupne prešlo 15-timi štátmi USA a skončilo v oblasti kanadských provincií Newfoundland [...]

Pellegrini, Korčok a blábológovia

08.04.2024

Tak, máme na Slovensku zasa jedny voľby za sebou. Tentoraz prezidentské. Už prvému kolu predchádzala kopa rečí od všelijakých sociológov, politológov a rôznych iných im podobných …ógov, ktoré svojim divákom „pchali pod nos“ komerčné televízie, ba aj „verejnoprávna“ RTVS. Kvôli tým …ógom som (sám pre seba) vymyslel bohemizmom zapáchajúci [...]

David Cameron

Cameron s odkazom na Rusko: Británia má nástroj, musí mať odvahu konať a použiť ho

09.05.2024 14:15

My v Británii a na širšom Západe máme nástroj. Otázkou je, či máme odvahu ju použiť - odvahu konať, povedal Cameron.

Russia Ukraine War

Neposlušným ukrajinským brancom sprísnili tresty, čaká sa už len na podpis Zelenského. Kto zaplatí pokutu a koho pošlú za mreže?

09.05.2024 14:00

Vláda navrhovala, aby ukrajinskí muži, ktorí sa otočia chrbtom k obrane vlasti, dostali maximálnu pokutu v prepočte až vo výške 4800 eur.

Vysoké Tatry, hor, sneh

Muž v Tatrách zaútočil na strážcu prírody a zranil ho. Pohyboval sa po uzavretom chodníku

09.05.2024 13:32, aktualizované: 14:16

Pre podozrenie zo spáchania trestného činu útoku na verejného činiteľa vec rieši kriminálka.

Maďarsko, Čína Si Ťin-pching, Tamás Sulyok

Čínsky prezident je v Maďarsku, stretne sa s Orbánom. Plánujú podpísať desiatky dohôd

09.05.2024 13:25

Čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga privítal na Budínskom hrade s vojenskými poctami maďarský prezident Tamás Sulyok.

cudzis

Nezávislý, realisticky zmýšľajúci "voľnomyšlienkár", s úprimným záujmom o čo najdokonalejšie a najnázornejšie pochopenie (fyzikálneho) usporiadania objektívnej reality (sveta). Vyznávač hesla: Do nového tisícročia s novými myšlienkami!Svojimi myšlienkami nemám zámer nikoho urážať, chcem ho iba donútiť, aby sa nad nimi zamyslel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 49
Celková čítanosť: 214704x
Priemerná čítanosť článkov: 4382x

Autor blogu

Kategórie