Založ si blog

Hrozí nám návrat do stredoveku (len) ekonomicky, alebo je to ešte horšie?

            Erik Majerčák, vo svojom článku (29.3.)„Ideme do stredoveku ekonomicky, úrovňou riadenia do otrokárstva, či do fašizmu“ vyslovil niekoľko závažných argumentov, nad ktorými sa hodno zamyslieť skôr ako bude neskoro.

V úvode, v súvislosti s významom energie, (veľmi výstižne, ale najmä pravdivo) konštatuje: „Základom každej ekonomiky je energia. Energetické zdroje nahrádzajú ľudskú prácu a čím je nižší podiel ľudskej práce a vyšší podiel spracovanej energie z prostredia vo výslednom produkte, tým vie spoločnosť viac obslúžiť svojich obyvateľov, je produkčne vyspelejšia, atď.“

Ďalej tvrdí, že: „Väčšina technológií je bežným ľuďom neprístupná z hľadiska jej pochopenia, väčšinou je tajná a nedostupná k realizácii bežným firmám „na úver“. Robí to iba tam niekto, tam za hranicami ďaleko, a keď máme k tomu prístup, tak na úrovni spotrebiteľa.“

A tiež, s obavami, poukazuje na dnešný trend znižovania spotreby energie. (Odporúčam čitateľovi prečítať celý ten článok; je originálny hĺbkou predostretých problémov i štýlom ich podania.) – [https://erikmajercak.blog.pravda.sk/2022/03/29/ideme-do-stredoveku-ekonomicky-urovnou-riadenia-do-otrokarstva-ci-do-fasizmu/] 

Prečo je pre nás energia, resp. jej potreba, tak dôležitá?

Každá doteraz známa civilizácia nenávratne zmizla v prepadlisku dejín, hoci existovali v takmer dokonalej rovnováhe s prírodou. Historici študujú z dostupných prameňov okolnosti ich vzniku i zániku a stupeň rozkvetu v ich vrcholnom období. Vždy sa však jednalo o civilizácie pôsobiace na obmedzenom území. V súčasnosti existuje prakticky len jedna -globálna – civilizácia. Ľudstvo sa rozmnožilo po celom svete až tak, že sa doslova premnožilo (na budúci rok nás už bude osem miliárd).

Je to možné vďaka výdobytkom vedy a techniky, ktoré umožnili napríklad vysokoproduktívne intenzívne poľnohospodárstvo s využitím umelých hnojív a rozsiahleho strojového parku. To však znamená, že sa už nesnažíme žiť v rovnováhe s prírodou. V priemyselnom merítku vyrábame mnohé umelé produkty a vekmi naakumulované zdroje prírodných surovín drancujeme rýchlejším tempom, než akým tempom sa tvoria. A nato je potrebné ohromné množstvo energie.

Preto je energia (v jej najrozličnejších formách) pre nás životne dôležitá a najvýstižnejším prívlastkom dnešnej globálnej civilizácie je – technická.

Ani dnešné, kedysi – a ešte aj do nie tak dávna – nepredstaviteľné technické možnosti, podložené vedeckými poznatkami, však nie sú schopné odvrátiť nebezpečenstvo zániku našej civilizácie, ktoré neustále narastá v dôsledku vyčerpávania zdrojov surovín a nebývalej devastácie životného prostredia (tiež už v globálnom merítku).

Spejeme do obdobia akéhosi pomyselného Armagedonu. Niektorí alarmisti varujú, že „pílime pod sebou konár“. Ja by som skôr povedal, obrazne, že sa uberáme po čoraz tenšom konári – ktorý sa už pod nami povážlivo prehýba – smerom k jeho koncu.

Zachrániť nás pred nevyhnutným pádom by mohli jedine veda a technika, ale zisťujeme, že „na to dnes nemajú“. Najvýznamnejšie vedecké objavy a technické vynálezy sa uskutočnili (spolu s dvomi svetovými vojnami) ešte v prvej polovici 20. storočia. Odvtedy, dá sa zjednodušene povedať, vznikli len nejaké nové technológie a rôzne technické aplikácie v podobe spotrebičov energie. Farebné televízory, mobilné telefóny ani počítače samé osebe túto povážlivú situáciu nevyriešia. Maximálne môžu ľuďom spríjemniť čas, ktorý ešte zostáva do konca tohto neudržateľného systému.

Hoci má dnešná globálna civilizácia oprávnený prívlastok „technická“, až príliš mnoho ľudí nemá o možnostiach vedy a techniky (limitovaných pôsobením objektívnych prírodných zákonov) reálnu predstavu, a je úplne jedno, čo to spôsobilo. Preto sme dnes svedkami naivných pokusov “protestovať za budúcnosť“, do ktorých je pobádaná predovšetkým školská mládež. A tiež pokusov – tvárou v tvár závažným technickým problémom – „vydemonštrovať“ si pokrok hulákaním a pajácovaním v uliciach namiesto toho, aby sedeli v školských laviciach a snažili sa čím skôr si osvojiť čo najväčšie množstvo prakticky upotrebiteľných vedomostí. A pomocou nich hľadať východisko z problémov pre svoju i všetky nasledujúce generácie. Pochybujem, koľkí z nich vedia o kolobehu uhlíka v prírode, prvku, ktorý je základom živej prírody. Protestujú proti zemnému plynu, že je to fosílne palivo, netušiac, že – keď si prdnú – vyprdnú špetku metánu. Proste, sami sú myslením fosílie.

Hľadanie reálnych východísk z problémov. Podstatným dielom v tomto úsilí môže prispieť aj jednotlivec.

Nemám žiadne ilúzie o tom, koľko ľudí si dnes uvedomuje prínos vedca-vynálezcu Nicolu Teslu spred sto rokov. Nie, nebol to Einstein s jeho teoretickými špekuláciami, ale Nicola Tesla, ktorý „daroval“ ľudstvu striedavý elektrický prúd spolu s návodom, ako ho generovať i využívať na užitočnú prácu prostredníctvom elektromotorov.

Dnes, keď si položíte otázku, čo podobne významné by sme ešte mohli vykonať, bude sa vám zdať, že je to beznádejné – všetko už bolo vynájdené. (Tento pocit mal už v r. 1875 riaditeľ patentového úradu v USA, preto sa rozhodol pre odchod zo svojej funkcie.)

Dnes sa až príliš mnoho vedcov – či skôr vedátorov – zaoberá výskumom, ktorého výsledky nie sú prakticky využiteľné. Pred riešením recyklácie odpadu (taká banalita!), napríklad, uprednostňujú radšej otázky okolo kolonizácie Marsu, hľadanie najvzdialenejších objektov vo vesmíre alebo meranie zakrivenia priestoru. Lebo, to je napodiv jednoduchšie. Ale odčerpáva to zdroje, racionálnejšie využiteľné pri riešení našich najnaliehavejších potrieb.

Pritom, hľadané východiská z aktuálnych problémov dneška existujú. Ale, na základe vlastných skúseností môžem potvrdiť, že je jednoduchšie niečo praktické objaviť ako dosiahnuť, aby si to „všimli“ ne-technicky založení predstavitelia spoločnosti  a iní byrokrati.

80 rokov organizovanej filatelie v Liptovskom Mikuláši

14.03.2024

V šesťdesiatych rokoch minulého storočia, sedávali sme traja-štyria chlapci vedľa seba kdesi na lavičke, aby sme si prezreli, kto aké má poštové známky vo svojom filatelistickom albume. Zaujímal nás každý nový prírastok do kohokoľvek zbierky. Lúštili sme texty, ktoré na známke boli a kochali sme sa v kráse jej výtvarného prevedenia (kráse podľa našich kritérií). [...]

Niečo je zle

01.10.2023

Na Slovensku máme za sebou ďalšie parlamentné voľby, tentoraz, mimoriadne – predčasné. Nemienim teraz jasať (alebo bedákať) nad tým ako dopadli. Chcem sa len zamyslieť nad situáciou, ktorá nastala, a to cez prizmu dojmu, ktorý nastolili masmédiá, a to spôsobom podávania, ako prezentujú slovenskej verejnosti volebné výsledky. Keď som počul v televíznych [...]

Úrad nemôže mať pochybnosti, rovnako ako nemôže byť ani impotentný a pod.

20.09.2023

Za túto floskulu sa radi skrývajú byrokratickí úradníci, využívajúc vážnosť svojej inštitúcie ako úradu a rovnako aj „silu“ svojich úradných pečiatok. To v skutočnosti oni majú (resp. „chcú mať“) nejaké pochybnosti. Neraz aj z prostého dôvodu, že nezvládajú svoje posty. Spoločnosť prežíva v súčasnosti veľmi zložité obdobie, keď sa [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

cudzis

Nezávislý, realisticky zmýšľajúci "voľnomyšlienkár", s úprimným záujmom o čo najdokonalejšie a najnázornejšie pochopenie (fyzikálneho) usporiadania objektívnej reality (sveta). Vyznávač hesla: Do nového tisícročia s novými myšlienkami!Svojimi myšlienkami nemám zámer nikoho urážať, chcem ho iba donútiť, aby sa nad nimi zamyslel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 46
Celková čítanosť: 201136x
Priemerná čítanosť článkov: 4373x

Autor blogu

Kategórie