Založ si blog

Kurilovská nechápe

Dnes večer (2.3.t.r.) ma, pri sledovaní televíznych novín, priam zdvihlo zo stoličky vyjadrenie rektorky Akadémie Policajného zboru Lucie Kurilovskej, že – parafrázujem – ona nechápe (!), ako sa TO mohlo stať…

Pozrime sa, ako udalosť podáva, napríklad, https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/658779-na-policajnej-akademii-v-bratislave-instruktor-postrelil-studentku/ :

Na policajnej akadémii inštruktor postrelil študentku. Kurilovská: Nešťastná udalosť.

Na Akadémii Policajného zboru v Bratislave inštruktor počas výcviku postrelil študentku prvého ročníka. So zraneniami ju previezli do nemocnice. Pre TASR to potvrdila rektorka akadémie Lucia Kurilovská.

TASR 01.03.2023 18:21, aktualizované: 18:55ASR, Pavel Neubauer

 „V rámci výcviku, ktorý študenti majú možnosť absolvovať vo voľnom čase, došlo k takejto nešťastnej udalosti, keď študentka bola postrelená inštruktorom,“ uviedla Kurilovská.

Podľa informácií tvnoviny.sk projektil zasiahol dievča do chrbta. Po incidente bola študentka pri vedomí. Inštruktor mal mať údajne medzi „slepými“ nábojmi aj jeden ostrý. Ako k tomu došlo, nie je známe, dodal portál.“

Ale Lucia Kurilovská, majúca pred menom i za menom „na kilá“ všemožných titulov (teda by mala mať k nim aj zodpovedajúce IQ), hoc nemusí presne vedieť AKO k tomu došlo, musí „mať jasno“ v tom, PREČO k tomu došlo. Nemala by zavádzať verejnosť navodzovaním dojmu, že nechápe ako sa to mohlo stať alebo že to bola len náhodná nešťastná udalosť.

Lebo tentoraz sa nejedná o jej nezáväzné rečičky útlym hláskom, počas vychádzky do tatranskej prírody s markízakom Jánom Tribulom. Tentoraz hovorila z pozície štatutára Akadémie Policajného zboru SR.

Nehoda nie je náhoda, to vám potvrdí každý odborník na dodržiavanie bezpečnostných zásad pri každej možnej práci.

A, že vraj inštruktor mal údajne medzi „slepými“ nábojmi aj jeden ostrý!    

Vzápätí, na inom televíznom kanáli, bolo diváckej verejnosti oznámené, že na podobnom nácviku (obrany proti ohrozeniu strelnou zbraňou) sa používajú len neškodné atrapy strelných zbraní, resp. znefunkčnené strelné zbrane.

Keby bola použitá znefunkčnená strelná zbraň, „ostrý“ náboj medzi „slepými“ by nemohol vystreliť. Pretože však tento bezpečnostný predpis inštruktor ignoroval, došlo k uvedenému zraneniu.

Ale to je len prvý z dvoch hlavných dôvodov tohto nešťastia.

Druhým pravidlom, ktoré bolo pri výcviku porušené, je prax, že so zbraňou (aj nenabitou) sa na človeka zásadne nemieri. Ibaže by k natočeniu hlavne na telo došlo – neplánovane – pri nácviku obranného chvatu.

To zas, pre zmenu ja, nechápem, ako mohla byť študentka postrelená do chrbta. Jednalo sa o priestrel tela spredu, keď projektil narazil napr. na chrbticu?  Keby však hlaveň nemierila na telo študentky, ani v prípade „ostrého“ výstrelu by nemohlo dôjsť k úrazu.

Tak, teda ešte raz: nehoda nie je žiadna náhoda! Že, madam Kurilovská?

K podobnému prípadu, žiaľ s fatálnym následkom, došlo prednedávnom v USA, keď pri natáčaní filmu herec nevdojak zastrelil mladú kameramanku.

Poznámka. – Autorov diskusných príspevkov upozorňujem, že prípadné svoje odpovede zverejňujem zaradením na koniec textu predmetného blogu. Nech teda záujemcovia hľadajú odpoveď  na svoj diskusný príspevok nie v diskusii ale na konci blogu. Ďakujem za porozumenie.

Odpoveď diskutérovi s nickom „Milan 1“:

Samozrejme, je tu možnosť odrazeného projektilu. Keby však boli dodržané uvedené hlavné zásady, totiž, že pri výcviku by sa mali používať znefunkčnené strelné zbrane alebo atrapy a nemalo by sa mieriť na ľudí, nemohlo by dôjsť k tomu poraneniu. Treba čítať s porozumením.  

80 rokov organizovanej filatelie v Liptovskom Mikuláši

14.03.2024

V šesťdesiatych rokoch minulého storočia, sedávali sme traja-štyria chlapci vedľa seba kdesi na lavičke, aby sme si prezreli, kto aké má poštové známky vo svojom filatelistickom albume. Zaujímal nás každý nový prírastok do kohokoľvek zbierky. Lúštili sme texty, ktoré na známke boli a kochali sme sa v kráse jej výtvarného prevedenia (kráse podľa našich kritérií). [...]

Niečo je zle

01.10.2023

Na Slovensku máme za sebou ďalšie parlamentné voľby, tentoraz, mimoriadne – predčasné. Nemienim teraz jasať (alebo bedákať) nad tým ako dopadli. Chcem sa len zamyslieť nad situáciou, ktorá nastala, a to cez prizmu dojmu, ktorý nastolili masmédiá, a to spôsobom podávania, ako prezentujú slovenskej verejnosti volebné výsledky. Keď som počul v televíznych [...]

Úrad nemôže mať pochybnosti, rovnako ako nemôže byť ani impotentný a pod.

20.09.2023

Za túto floskulu sa radi skrývajú byrokratickí úradníci, využívajúc vážnosť svojej inštitúcie ako úradu a rovnako aj „silu“ svojich úradných pečiatok. To v skutočnosti oni majú (resp. „chcú mať“) nejaké pochybnosti. Neraz aj z prostého dôvodu, že nezvládajú svoje posty. Spoločnosť prežíva v súčasnosti veľmi zložité obdobie, keď sa [...]

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 08:14

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

cudzis

Nezávislý, realisticky zmýšľajúci "voľnomyšlienkár", s úprimným záujmom o čo najdokonalejšie a najnázornejšie pochopenie (fyzikálneho) usporiadania objektívnej reality (sveta). Vyznávač hesla: Do nového tisícročia s novými myšlienkami!Svojimi myšlienkami nemám zámer nikoho urážať, chcem ho iba donútiť, aby sa nad nimi zamyslel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 46
Celková čítanosť: 201164x
Priemerná čítanosť článkov: 4373x

Autor blogu

Kategórie