Založ si blog

Čo som nechápal na smrti Alexandra Dubčeka (1921 – 1992)

            Včera (1. septembra) uplynulo 30 rokov od dopravnej nehody na diaľnici D2 pri Humpolci (ČR) , pri ktorej utrpel Alexander Dubček vážne zranenia. Aké boli okolnosti tejto dopravnej nehody (alebo „nehody“?) a čo bolo (pre mňa osobne) zvláštne na vývoji ďalších udalostí?

            Vraj bolo vtedy daždivo a cesta bola mokrá. Alexander Dubček ako predseda Federálneho zhromaždenia mal iste dôvod ponáhľať sa do Prahy, ale prečo sa jeho limuzína pohybovala neprimerane rýchlo týmto okolnostiam, som sa z vtedajších tlačových správ nedozvedel.

Zodpovednosť za nehodu niesol vodič, ktorý určite musel byť dostatočne skúsený nato, aby mohol voziť najvyšších ústavných činiteľov. Možno naň Dubček naliehal, aby sa ponáhľal. Možno rýchlosť jazdy – nepripútaný a hádam študujúci na zadnom sedadle nejaké dokumenty – ani nevnímal. A možno to bol vodičov úmysel – privodiť onú dopravnú nehodu.

Viem si predstaviť možnosť, že onen vodič síce nemal to povestné povolenie pre Jamesa Bonda zabíjať, ale že dostal priamy príkaz tak učiniť. V tom hypotetickom prípade musel byť viac ako skúseným vodičom. Muselo by sa jednať o vyškoleného vodiča-kaskadéra, ktorý veľmi dobre vie čo robí a navodenú hrôzostrašnú situáciu má v každom okamihu pod kontrolou. Aby – ako kat – mohol „odpraviť“ človeka, nepripútaného na zadnom sedadle, vierohodným spôsobom (akože nešťastie pri autonehode), musel auto nasmerovať mimo vozovku a uviesť ho do rotácie.

Podozrenie môže byť silnejšie o to viac, že ten istý šofér onedlho ( 1. novembra 1993) privodil dopravnú nehodu, na ktorú doplatil mladý federálny poslanec Roman Zelenay, keď sa za zníženej viditeľnosti (vraj bola hmla) hnal neprimerane rýchlo k česko-slovenskému hraničnému prechodu Lanžhot. Roman Zelenay tiež sedel nepripútaný na zadnom sedadle. Služobné auto narazilo do odstaveného nákladného auta. Jeden by si myslel, že nárazom viac utrpia členovia posádky, pripútaní na predných sedadlách. Tam sa mala udiať prevažná časť deformačnej práce… Namiesto toho zahynul pasažier vzadu (pretože auto rotovalo?)!

Alexander Dubček vypadol z rotujúceho vraku, a pritom utrpel vážne zranenia. Bol pri vedomí a komunikoval so záchranármi. Previezli ho do Prahy. Nevedno, kedy a ako „zmizla“ jeho aktovka s úradnými listinami, ktoré viezol so sebou. Skonal 7. novembra 1992 v pražskej nemocnici Na Homolce.  

            Ďalšia podozrivá okolnosť je spojená s údajnou ponukou Švajčiarov na špičkovú zdravotnícku pomoc pre Alexandra Dubčeka. Ponuka bola odmietnutá s odôvodnením, že Dubček nie je schopný prevozu do zahraničia!

            A práve toto nechápem. – Ak prežil transport z Humpolca do Prahy, prečo by nemal prežiť letecký transport do Švajčiarska? V tejto súvislosti ma „dorazilo“, keď som si včera z televíznej obrazovky vypočul tvrdenie nejakého lekára (meno som nepostrehol), že lekársky tím jeho smrť zarmútila! Síce nepovedal, že ich jeho smrť priamo prekvapila, ale vyznelo to tak, že ju ošetrujúci lekári nečakali. Ale, ak ju nečakali, prečo by tvrdili, že nie je schopný prevozu – hoc aj do Švajčiarska?!

            Pritom sa priam natíska predpoklad, že v skutočnosti bol Alexander Dubček – v kohosi záujme – nútený dožiť svoj život v nemocničnej izolácii, zrejme pod neustálou kontrolou, aby nemohol nikomu nič dôležité povedať. Navštevovať ho mohol v podstate len jeho syn.

            A tu sa natískajú ďalšie znepokojujúce otázky: Nemohol sa prevoz Alexandra Dubčeka do Švajčiarska uskutočniť na želanie jeho syna? Bola vtedajšia československá politická atmosféra tak „dusná“, že Dubčekov syn nemal odvahu (alebo možnosť) vysloviť a presadzovať toto prirodzené želanie syna v prospech záchrany svojho otca. Ja, byť na jeho mieste, držal by som sa názoru: Poručeno Bohu, ak sa nemá otec dožiť svojho uzdravenia, je jedno kde skoná, či v Prahe či vo Švajčiarsku.

Ale – zrejme to nebolo jedno.

Big-bangovský paradox – Hubblove (a iné) hlboké polia

02.05.2024

Pod pojmom „Hubblovo hlboké pole“ treba rozumieť snímok veľmi vzdialenej časti vesmíru, vytvorený Hubblovým teleskopom. Tento vesmírny ďalekohľad vyniesol na obežnú dráhu v okolí Zeme v roku 1990 americký raketoplán Discovery, aby sa stal jedným z najdôležitejších (a v danej dobe suverénne najdrahším) ďalekohľadov v histórii astronómie. Po [...]

Kde je Halleyho kométa a iné súvislosti

28.04.2024

V pondelok 8. apríla došlo v Severnej Amerike k úplnému zatmeniu Slnka. Pás totality, ktorý máva dĺžku približne jednej tretiny zemského rovníka, prechádzal kontinentom z juhozápadu na severovýchod. Na pevnine začínalo zatmenie Slnka v Mexiku, postupne prešlo 15-timi štátmi USA a skončilo v oblasti kanadských provincií Newfoundland [...]

Pellegrini, Korčok a blábológovia

08.04.2024

Tak, máme na Slovensku zasa jedny voľby za sebou. Tentoraz prezidentské. Už prvému kolu predchádzala kopa rečí od všelijakých sociológov, politológov a rôznych iných im podobných …ógov, ktoré svojim divákom „pchali pod nos“ komerčné televízie, ba aj „verejnoprávna“ RTVS. Kvôli tým …ógom som (sám pre seba) vymyslel bohemizmom zapáchajúci [...]

Izrael / Hamas /

Hamas súhlasil s návrhom o prímerí, ktorý je pre Izrael neprijateľný

06.05.2024 19:11, aktualizované: 22:53

Katar a Egypt už niekoľko mesiacov pôsobia ako sprostredkovatelia mierových rokovaní.

Russia Orthodox Easter Putin

Putin po piaty raz. Slovenský diplomat bude pri jeho "pomazaní"

06.05.2024 17:29

Štafáž na inaugurácii Putina bude popri domácej "verchušky" robiť iba časť diplomatického zboru. Zastúpené bude aj Slovensko, ktoré na rozdiel od viacerých západných spojencov pozvanie neodmietlo.

Nemocnica Poprad

Vyskočil? Polícia preveruje úmrtie muža v areáli popradskej nemocnice

06.05.2024 16:56

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia.

cudzis

Nezávislý, realisticky zmýšľajúci "voľnomyšlienkár", s úprimným záujmom o čo najdokonalejšie a najnázornejšie pochopenie (fyzikálneho) usporiadania objektívnej reality (sveta). Vyznávač hesla: Do nového tisícročia s novými myšlienkami!Svojimi myšlienkami nemám zámer nikoho urážať, chcem ho iba donútiť, aby sa nad nimi zamyslel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 49
Celková čítanosť: 213822x
Priemerná čítanosť článkov: 4364x

Autor blogu

Kategórie