Založ si blog

V 30-tych rokoch bude asi v blízkom vesmíre dominovať Čína

V noci na sobotu 16.4.t.r., pristála v púšti Gobi (v oblasti Vnútorné Mongolsko) pristávacia kapsula s trojčlennou posádkou kozmickej lode Šen-čou 13. Tým sa skončila druhá – predbežne najdlhšia (183 dní trvajúca) – misia taikonautov na čínskej vesmírnej stanici Tchien-kung (Vesmírny palác), ktorú začali Číňania budovať na zemskej orbite vlani v apríli.

Táto trojčlenná posádka (dvaja muži, jedna žena), počas šesťmesačného pobytu na vesmírnej stanici, vykonala početné vedecké experimenty, inštalovala rôzne zariadenia a vybavenie a testovala nové technológie.

Predchádzajúca misia Šen-čou 12 s trojčlennou posádkou trvala na Tchien-kung 92 dní, ale pri všetkých ďalších misiách sa plánuje štandardný šesťmesačný pobyt.

Štart nasledujúcej misie Šen-čou 14 sa očakáva ešte počas tejto jari.

Masívne investovanie Číny do vlastného vesmírneho programu nemá len prestížny význam.

Vzhľadom na roztržku medzi USA a Ruskou federáciou ohľadne ďalšej spolupráce na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), v dôsledku prebiehajúceho vojnového konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou, je otázne, či sa plne využije plánovaná životnosť ISS. Táto by mala skončiť v r. 2031. Dovtedy však sotva vznikne druhá (podobne impozantná) medzinárodná vesmírna stanica, v spolupráci USA (NASA) s Európskou kozmickou agentúrou (ESA), pretože takýto projekt – i pre USA i pre Európsku úniu – by bol v terajšej situácii priveľmi nákladný. A Ruská federácia, dá sa očakávať, bude musieť uprednostniť tiež iné priority.   

Ak teda ISS v r. 2031 definitívne ukončí svoju existenciu – bez adekvátnej náhrady v spoločnej réžii USA a Európy – a ak Čína dovtedy svoj „Vesmírny palác“ vybuduje v požadovanej dokonalosti, v blízkom vesmíre bude dominovať Čína, a to pravdepodobne prinajmenšom počas celej dekády 30-tych rokov.

Pellegrini, Korčok a blábológovia

08.04.2024

Tak, máme na Slovensku zasa jedny voľby za sebou. Tentoraz prezidentské. Už prvému kolu predchádzala kopa rečí od všelijakých sociológov, politológov a rôznych iných im podobných …ógov, ktoré svojim divákom „pchali pod nos“ komerčné televízie, ba aj „verejnoprávna“ RTVS. Kvôli tým …ógom som (sám pre seba) vymyslel bohemizmom zapáchajúci [...]

80 rokov organizovanej filatelie v Liptovskom Mikuláši

14.03.2024

V šesťdesiatych rokoch minulého storočia, sedávali sme traja-štyria chlapci vedľa seba kdesi na lavičke, aby sme si prezreli, kto aké má poštové známky vo svojom filatelistickom albume. Zaujímal nás každý nový prírastok do kohokoľvek zbierky. Lúštili sme texty, ktoré na známke boli a kochali sme sa v kráse jej výtvarného prevedenia (kráse podľa našich kritérií). [...]

Niečo je zle

01.10.2023

Na Slovensku máme za sebou ďalšie parlamentné voľby, tentoraz, mimoriadne – predčasné. Nemienim teraz jasať (alebo bedákať) nad tým ako dopadli. Chcem sa len zamyslieť nad situáciou, ktorá nastala, a to cez prizmu dojmu, ktorý nastolili masmédiá, a to spôsobom podávania, ako prezentujú slovenskej verejnosti volebné výsledky. Keď som počul v televíznych [...]

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

cudzis

Nezávislý, realisticky zmýšľajúci "voľnomyšlienkár", s úprimným záujmom o čo najdokonalejšie a najnázornejšie pochopenie (fyzikálneho) usporiadania objektívnej reality (sveta). Vyznávač hesla: Do nového tisícročia s novými myšlienkami!Svojimi myšlienkami nemám zámer nikoho urážať, chcem ho iba donútiť, aby sa nad nimi zamyslel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 47
Celková čítanosť: 209898x
Priemerná čítanosť článkov: 4466x

Autor blogu

Kategórie