Založ si blog

Len ma tak napadlo…

Všetci sa iste ešte pamätáme, ako minister financií predčasom (v máji 2021) prišiel z ničoho nič s požiadavkou navýšiť rezervu štátneho rozpočtu o 3,7 miliardy eur. Darmo sa ficovci a pellegriniovci dožadovali racionálneho vysvetlenia, načo to všetko – a ešte k tomu tak narýchlo. Odpovede sa nedočkali. Oľanistický hlasovací stroj požiadavku „financmajstra“ schválil, a to aj bez hlasov koaličných sulíkovcov (pozri, napr., Matovičovi sa podarilo navýšiť rozpočet i bez Sulíka. SaS sa pri hlasovaní zdržala – Ľudia – Ekonomika – Pravda).

V sobotu 2. apríla t.r. som bol kvôli osobnému záujmu (mineralogická burza) v Bratislave spolu s priateľom, ktorý sa v tejto „krásavici na Dunaji“ takto opäť ocitol po dobrých tridsiatich rokoch. Chcel som mu teda poukazovať nejaké pozoruhodnosti, ako sú Bratislavské gobelíny v Primaciálnom paláci alebo Modrý kostolík.

A – len sme „zírali“. – Všade, kam sme sa pohli, sme stretali skupiny Ukrajincov. Prakticky všetci vyzerali ako majetní turisti. Špacírovali sa s fotoaparátmi a s mobilmi v rukách. Nevidel som známky žiaľu, stresu alebo starostí na žiadnej z ich tvárí.

Hlavná železničná stanica bola tiež priam „zavalená“ Ukrajincami, pre ktorých boli vyhradené priestory na odpočinok na poschodí, provizórne upravené z čakárne pre cestujúcich. Motali sa okolo nich profesiálne upravení „asistenti“, označení visačkami akoby na dákej odbornej konferencii. Pred staničnou poštou sa belel veľký stan, pri ňom ešte zaparkovaný veľký biely karavan. Nemali však žiadne označenia, žiadne piktogramy, nuž som sa mohol len domýšľať, načo tam asi sú.

Akosi mi to nesedelo s obrazom v tvári zakrvácaného postaršieho chlapíka, ktorý pomaly smeroval k stánku s občerstvením na priestranstve pred stanicou. Jeho zranenia boli čerstvé, ale oň sa nikto ani neobzrel.

Keď tak spätne preberám v hlave dojmy z onej návštevy Bratislavy, napadlo ma, či to nečakané a nijak uspokojivo zdôvodnené navýšenie štátneho rozpočtu v minulom roku nebolo motivované terajšími udalosťami na Ukrajine.

Niekto ma odbije – je to obyčajná konšpirácia! (Nebudem sa priečiť.)

Ale – ak by nebola – mohlo by to znamenať, že terajší vojenský konflikt na Ukrajine bol v Bruseli (a v USA) predvídaný už dlho dopredu. A Brusel možno dal potichu krajinám, ktorých sa utečenecká kríza priamo dotýka, dlhšie dopredu pokyn, aby vychádzali ukrajinským utečencom či odídencom (a pravdepodobne aj rôznym ukrajinským špekulantom) v ústrety. S prísľubom, že finančné náklady na túto ústretovosť dodatočne (možno len čiastočne) refunduje.

Túto myšlienku nikomu nasilu nevnucujem. Avšak, dobre si vedomý faktu, že „všetko so všetkým súvisí“, len upozorňujem, že aj takáto možnosť môže byť celkom ľahko „v hre“.

Kde je Halleyho kométa a iné súvislosti

28.04.2024

V pondelok 8. apríla došlo v Severnej Amerike k úplnému zatmeniu Slnka. Pás totality, ktorý máva dĺžku približne jednej tretiny zemského rovníka, prechádzal kontinentom z juhozápadu na severovýchod. Na pevnine začínalo zatmenie Slnka v Mexiku, postupne prešlo 15-timi štátmi USA a skončilo v oblasti kanadských provincií Newfoundland [...]

Pellegrini, Korčok a blábológovia

08.04.2024

Tak, máme na Slovensku zasa jedny voľby za sebou. Tentoraz prezidentské. Už prvému kolu predchádzala kopa rečí od všelijakých sociológov, politológov a rôznych iných im podobných …ógov, ktoré svojim divákom „pchali pod nos“ komerčné televízie, ba aj „verejnoprávna“ RTVS. Kvôli tým …ógom som (sám pre seba) vymyslel bohemizmom zapáchajúci [...]

80 rokov organizovanej filatelie v Liptovskom Mikuláši

14.03.2024

V šesťdesiatych rokoch minulého storočia, sedávali sme traja-štyria chlapci vedľa seba kdesi na lavičke, aby sme si prezreli, kto aké má poštové známky vo svojom filatelistickom albume. Zaujímal nás každý nový prírastok do kohokoľvek zbierky. Lúštili sme texty, ktoré na známke boli a kochali sme sa v kráse jej výtvarného prevedenia (kráse podľa našich kritérií). [...]

Policajná eskorta / Policajné auto / Polícia /

Polícia preveruje bombovú hrozbu na súdoch

29.04.2024 09:14

Oznamovateľ nešpecifikoval konkrétny súd.

Annalena Baerbocková

Baerbocková vyzýva na rozšírenie EÚ o krajiny západného Balkánu. Ide o šedú zónu využívanú Ruskom, tvrdí

29.04.2024 08:45

Medzi krajiny západného Balkánu sa radí Čierna Hora, Bosna a Hercegovina, Albánsko, Srbsko, Severné Macedónsko a Kosovo.

Kolumbíjska univerzita

Biely dom vyzval na pokojné protesty na amerických univerzitách

29.04.2024 08:25

Vlna demonštrácií sa začala na Kolumbijskej univerzite v New Yorku, rýchlo sa však rozšírila po celej krajine.

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25, aktualizované: 10:13

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

cudzis

Nezávislý, realisticky zmýšľajúci "voľnomyšlienkár", s úprimným záujmom o čo najdokonalejšie a najnázornejšie pochopenie (fyzikálneho) usporiadania objektívnej reality (sveta). Vyznávač hesla: Do nového tisícročia s novými myšlienkami!Svojimi myšlienkami nemám zámer nikoho urážať, chcem ho iba donútiť, aby sa nad nimi zamyslel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 211151x
Priemerná čítanosť článkov: 4399x

Autor blogu

Kategórie