Založ si blog

Povedal Boh: Buď svetlo! (Ale nie elektrické.)

Mesto Vysoké Tatry sa rozhodlo – z dôvodu aktuálnej energetickej krízy, a teda i zvýšenia cien elektrickej energie – obmedziť verejné osvetlenie. Určite tak urobia (ak nie už) mnohé ďalšie samosprávy. Energetická chudoba (aký to „elegantný“ pojem) sa tak začína postupne dotýkať všetkých sfér nášho života. A bude aj horšie.

Kedysi, ešte ako chlapec, som sa nechápavo a ohromený pozeral na filmové zábery vysvietených nočných európskych, amerických alebo japonských veľkomiest. V uliciach dominovali rôznofarebné „neónové“ reklamy a podobne krikľavé „bežiace“ nápisy. Nechápal som to. – Je to síce efektné, ale musí to stáť nehorázny kopec peňazí, myslel som si.

Vtedy som ešte nerozumel zákonitostiam výroby, prenosu a spotreby elektrickej energie. Dnes mi je to jasné.

Elektrickú energiu striedavého prúdu nemožno skladovať. V prenosovej sústave, ktorá túto energiu prenáša z elektrární na miesta spotreby, musí preto neustále panovať (približná) rovnováha medzi produkovaným výkonom a spotrebou elektrickej energie. Najväčší problém pre energetikov je v tomto ohľade fakt, že kým výkon (klasických tepelných, t.j. uhoľných) a jadrových elektrární je prakticky konštantný, pretože meniť ho len tak nemožno, odber elektrickej energie v priebehu dňa kolíše.

V dopoludňajších hodinách, kedy pracuje väčšina priemyselných podnikov a inštitúcií, odber energie dokonca prevyšuje jej bežnú výrobu. Túto energetickú špičku sa darí zvládnuť pomocou dodatočných zdrojov, akými sú napríklad prečerpávacie vodné elektrárne alebo plynové elektrárne.

V nočných hodinách odber elektrickej energie rapídne poklesne. Preto sú na ten čas plánované energeticky náročné výroby v rôznych podnikoch ťažkého priemyslu (strojárenských a hutníckych), reverzný chod spomenutých prečerpávacích vodných elektrární, ohrev vody v bojleroch alebo hromadenie tepla v akumulačných peciach tzv. nočným prúdom. A istá časť nočného prúdu sa využíva aj na osvetľovanie verejných priestorov. Ale to len v čase, keď na to – ako sa hovorí – „máme“.

Keď teraz samosprávam začínajú chýbať finančné prostriedky čoraz viac, začínajú sa robiť adekvátne opatrenia bez ohľadu na to, aké problémy to spôsobí energetikom.

Štafetu energetickej chudoby teda začínajú preberať od nízkopríjmových rodín, šetriacich už predtým kde sa dalo, už aj samosprávy. Keď sa pomyselný štafetový kolík dostane na ešte vyšší „level“, začnú krachovať priemyselné podniky – so všetkými nepriaznivými dopadmi na zamestnanosť a životnú úroveň všeobecne. Viem si to živo predstaviť už dnes.

Účinné riešenia na zamedzenie tohto neblahého stavu existujú. Ale vládni politici nemajú o ňom ani zdania. A nimi riadená spoločnosť – uvidíme, čo si v takejto situácii vyprotestuje alebo vyštrajkuje.

Kde je Halleyho kométa a iné súvislosti

28.04.2024

V pondelok 8. apríla došlo v Severnej Amerike k úplnému zatmeniu Slnka. Pás totality, ktorý máva dĺžku približne jednej tretiny zemského rovníka, prechádzal kontinentom z juhozápadu na severovýchod. Na pevnine začínalo zatmenie Slnka v Mexiku, postupne prešlo 15-timi štátmi USA a skončilo v oblasti kanadských provincií Newfoundland [...]

Pellegrini, Korčok a blábológovia

08.04.2024

Tak, máme na Slovensku zasa jedny voľby za sebou. Tentoraz prezidentské. Už prvému kolu predchádzala kopa rečí od všelijakých sociológov, politológov a rôznych iných im podobných …ógov, ktoré svojim divákom „pchali pod nos“ komerčné televízie, ba aj „verejnoprávna“ RTVS. Kvôli tým …ógom som (sám pre seba) vymyslel bohemizmom zapáchajúci [...]

80 rokov organizovanej filatelie v Liptovskom Mikuláši

14.03.2024

V šesťdesiatych rokoch minulého storočia, sedávali sme traja-štyria chlapci vedľa seba kdesi na lavičke, aby sme si prezreli, kto aké má poštové známky vo svojom filatelistickom albume. Zaujímal nás každý nový prírastok do kohokoľvek zbierky. Lúštili sme texty, ktoré na známke boli a kochali sme sa v kráse jej výtvarného prevedenia (kráse podľa našich kritérií). [...]

Bohuš Garbár

Vyzvedačstvo pre Rusko a branie úplatkov. Súd poslal Garbára do väzenia, nezaplatil totiž pokutu

29.04.2024 13:22

Garbár podľa polície zbieral informácie pre príslušníkov ruskej vojenskej rozviedky GRU od apríla 2021.

Komunisti oslávili 1. máj

V prípade minuloročného zjazdu KSS polícia zastavila trestné stíhanie

29.04.2024 13:15

Na zjazde mali byť vystavené nielen tradičné komunistické symboly, ale aj portrét Stalina.

Blinken

Blinken žiada vyššiu súčinnosť v oblasti obrany s krajinami Perzského zálivu

29.04.2024 13:10

Blinken chce svoju cestu po krajinách Blízkeho východu využiť aj na to, aby v tejto záležitosti vyvinul tlak na vedúcich predstaviteľov Izraela.

cudzis

Nezávislý, realisticky zmýšľajúci "voľnomyšlienkár", s úprimným záujmom o čo najdokonalejšie a najnázornejšie pochopenie (fyzikálneho) usporiadania objektívnej reality (sveta). Vyznávač hesla: Do nového tisícročia s novými myšlienkami!Svojimi myšlienkami nemám zámer nikoho urážať, chcem ho iba donútiť, aby sa nad nimi zamyslel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 211195x
Priemerná čítanosť článkov: 4400x

Autor blogu

Kategórie