Založ si blog

Môže platba rubľami za zemný plyn a ropu zvýšiť našu závislosť od Ruska?

Dnes som v najnovších správach zaznamenal vyhlásenie predsedu vlády Eduarda Hegera, v ktorom tvrdí: 1) Dodávky zemného plynu a ropy z Ruska na Slovensko sa môžu zastaviť nečakane zo dňa na deň; 2) Ak by sme pristali na platbu za tieto suroviny v rubľoch, závislosť Slovenska od Ruska (= od Ruskej federácie) by sa zvýšila ešte viac.

Ak tieto výroky premyslíme do dôsledkov, čo z toho vyplýva?

Už aj taký ako Heger si uvedomuje, že veriť v dnešnej dobe na „posvätnosť“ uzavretých dohôd sa rovná priam detskej naivite. A došlo mu, že k pozastaveniu dodávok oných surovín naozaj môže dôjsť. Toho sa ale netreba veľmi báť. Pretože, v takom prípade, by sa najskôr jednalo len o akési výstražné ruské no!-no!-no! v procese zjednávania nových zmluvných podmienok pre pokračovanie dodávok zemného plynu a ropy, keďže aj Rusko samotné má na tom (zatiaľ) záujem.

Platba v rubľoch za predmetné dodávky od štátov EÚ je možná pomocou zriadenia dvoch účtov – jeden v eurách alebo dolároch, druhý v rubľoch – v ruskej banke, ktorú Západ nevylúčil z medzinárodného bankového systému. Peniaze sa vložia na prvý účet a po zmene na ruble si nimi Rusko zúčtuje hodnotu svojich dodávok do EÚ.

Ibaže! –

Už aj Hegerovi a jemu podobným odborníci pošepkali svoje obavy zo zmenného kurzu, ktorý si stanoví – Rusko. A Rusi ani nemusia nikoho nútiť, aby pristúpil na ich podmienky. Nesúhlasíš? – Prosím, nič od nás neber, za nič nemusíš platiť.

A Západniari už tušia, že Rusi si – pri stanovovaní zmenného kurzu – zaúčtujú aj svoje zvýšené náklady na vojnový konflikt, spôsobené ich dodávkami vojenského materiálu na Ukrajinu.

Tak to vyzerá, že celá tá hystéria okolo podpory Ukrajiny vo vojnovom konflikte s Ruskom naozaj zvýši našu závislosť od dodávok ropy a zemného plynu z Ruska, a to – popri reálnom fyzickom (na ktorom tak skoro sotvačo zmeníme) – aj o „ekonomický rozmer“.

Pellegrini, Korčok a blábológovia

08.04.2024

Tak, máme na Slovensku zasa jedny voľby za sebou. Tentoraz prezidentské. Už prvému kolu predchádzala kopa rečí od všelijakých sociológov, politológov a rôznych iných im podobných …ógov, ktoré svojim divákom „pchali pod nos“ komerčné televízie, ba aj „verejnoprávna“ RTVS. Kvôli tým …ógom som (sám pre seba) vymyslel bohemizmom zapáchajúci [...]

80 rokov organizovanej filatelie v Liptovskom Mikuláši

14.03.2024

V šesťdesiatych rokoch minulého storočia, sedávali sme traja-štyria chlapci vedľa seba kdesi na lavičke, aby sme si prezreli, kto aké má poštové známky vo svojom filatelistickom albume. Zaujímal nás každý nový prírastok do kohokoľvek zbierky. Lúštili sme texty, ktoré na známke boli a kochali sme sa v kráse jej výtvarného prevedenia (kráse podľa našich kritérií). [...]

Niečo je zle

01.10.2023

Na Slovensku máme za sebou ďalšie parlamentné voľby, tentoraz, mimoriadne – predčasné. Nemienim teraz jasať (alebo bedákať) nad tým ako dopadli. Chcem sa len zamyslieť nad situáciou, ktorá nastala, a to cez prizmu dojmu, ktorý nastolili masmédiá, a to spôsobom podávania, ako prezentujú slovenskej verejnosti volebné výsledky. Keď som počul v televíznych [...]

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

vezuv

V okolí sopky Vezuv zaznamenali silnejšie zemetrasenie

27.04.2024 11:51

Oblasť okolo sopky Vesuv neďaleko juhotalianskej Neapola dnes ráno zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa.

Dvoch neplnoletých zasiahol prúd, vyliezli na odstavený vlak

27.04.2024 11:29

Dve neplnoleté osoby zasiahol na železničnej stanici v Malackách elektrický prúd. Stalo sa tak po tom, čo vyliezli na odstavený vlak.

cudzis

Nezávislý, realisticky zmýšľajúci "voľnomyšlienkár", s úprimným záujmom o čo najdokonalejšie a najnázornejšie pochopenie (fyzikálneho) usporiadania objektívnej reality (sveta). Vyznávač hesla: Do nového tisícročia s novými myšlienkami!Svojimi myšlienkami nemám zámer nikoho urážať, chcem ho iba donútiť, aby sa nad nimi zamyslel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 47
Celková čítanosť: 210143x
Priemerná čítanosť článkov: 4471x

Autor blogu

Kategórie