Založ si blog

„Plochozemci“ a tí druhí

V nedeľu som som pri prepínaní televíznych kanálov narazil na druhú polovicu programu (tuším) na kanáli JOJ Svet, kde sa preberala problematika kozmického odpadu. Mladý fyzik konštatoval, že situácia v tomto smere sa má dnes takto. Ak sa v dohľadnej dobe (cca 5 – 10 rokov) nezačne s cieleným sťahovaním pozostatkov kde-akých rakiet a satelitov, ktoré sa pohybujú po nízkych obežných dráhach v okolí Zeme, zanedlho bude pre ďalej zamierené  kozmické misie veľmi nebezpečné – ak nie priam nemožné – prelietať cez túto oblasť. Najväčší problém asi bude s úlomkami kozmického odpadu, s rozmermi pod 10 cm, ktoré predstavujú pre funkčnú techniku vo vesmíre akési mikrometeority, nebezpečné vzhľadom na svoju vysokú rýchlosť.

Celkom na záver sa moderátor (možno) snažil odľahčiť tento pochmúrny zámer otázkou, že čo si máme myslieť o ľuďoch – tzv. „plochozemcoch“ – ktorým sa pozdáva predstava, že Zem je naozaj plochá.

Pán fyzik to komentoval – na prvý pohľad – dosť zaujímavo. –

Že vraj problém s „plochozemcami“ spočíva najmä v tom, že oni sa (akože) snažia o tejto téme diskutovať s „guľatozemcami“, ale iba s tými, ktorí im dajú zapravdu.

Je zrejmé, že tzv. progresívci od svojho názoru, totiž že Zem je guľatá, nikdy neodstúpia. To by bol totiž krok späť vo vedeckom poznaní. A na „plochozemcov“ pozerajú s pohŕdaním.

Z môjho pohľadu, na tejto situácii je zvláštny jeden aspekt.

Progresívcom  nevadia „plochozemci“, ktorí majú v spoločnosti bezvýznamné postavenie. To hanlivé označenie „plochozemci“ vynašli predovšetkým na diskreditáciu osôb, ktoré majú významné postavenie – napríklad v súčasnej slovenskej politike.

Na druhej strane, iné vyznávané, tiež očividné nezmysly – predovšetkým v oblasti rôznych náboženských dogiem – im nevadia. To majú „ošetrené“ v ústave SR: sloboda vierovyznania je zaručená. Ale, čo je hlavné, aj veriaci majú volebné právo.   

„Elektrická“ Európa a jej imigračná politika

09.06.2024

„Stará“ Európska komisia stihla do europarlamentných volieb ešte „vypotiť“ návrh smernice pre dopravu v štátoch EÚ, podľa ktorej by sa mala zvýšiť nosnosť (predovšetkým) budúcich elektrických kamiónov. Aby sa – kvôli ťažkým elektrickým akumulátorom a v záujme rentability (diaľkovej) cestnej prepravy – zvýšila maximálna povolená [...]

K 165. výročiu narodenia Aurela Stodolu

19.05.2024

Za posledné tri týždne som sa zúčastnil dvoch spoločensko-kultúrnych udalostí v Liptovskom Mikuláši. Prvou bola 27. apríla oficiálna (dodatočná) oslava 80. výročia organizovanej filatelie v meste, konajúca sa v tunajšom Múzeu Janka Kráľa (o tomto výročí som písal v osobitnom článku). Druhá udalosť, z historického hľadiska, bola podstatne [...]

Big-bangovský paradox – Hubblove (a iné) hlboké polia

02.05.2024

Pod pojmom „Hubblovo hlboké pole“ treba rozumieť snímok veľmi vzdialenej časti vesmíru, vytvorený Hubblovým teleskopom. Tento vesmírny ďalekohľad vyniesol na obežnú dráhu v okolí Zeme v roku 1990 americký raketoplán Discovery, aby sa stal jedným z najdôležitejších (a v danej dobe suverénne najdrahším) ďalekohľadov v histórii astronómie. Po [...]

Fluffy

Thajčanku v dome napadol masívny pytón: Zo smrteľného zovretia sa dostala po dvoch hodinách

19.09.2024 17:39

Vo chvíľach, keď pripravovala večeru vo svojom dome, pocítila ostrú bolesť v stehne a keď sa pozrela dolu, zbadala, ako sa jej zmocňuje veľký had.

Izrael, Palestína, rukojemníci, Hamas, izraelskí civilisti

Izrael predložil nový rámec pre dohodu o rukojemníkoch a prímerí v Pásme Gazy

19.09.2024 17:18

Podľa navrhovaného plánu by malo dôjsť aj k prepusteniu palestínskych väzňov uväznených v Izraeli či demilitarizácii Pásma Gazy.

Libanon, Hizballáh, Hassan Nasralláh,

Výbuchy pagerov sú pre nás tvrdou ranou, je to vyhlásenie vojny, vyhlásil šéf Hizballáhu

19.09.2024 17:15

Podľa Nasralláha zvýšil Hizballáh svoju bojovú pohotovosť.

Záchranársky vrtuľník

Na škole v Kráľovskom Chlmci sa po páde z okna vážne zranil chlapec. Vrtuľníkom ho previezli do Košíc

19.09.2024 17:11

Potvrdili to záchranári, polícia aj primátor mesta Karol Pataky.

cudzis

Nezávislý, realisticky zmýšľajúci "voľnomyšlienkár", s úprimným záujmom o čo najdokonalejšie a najnázornejšie pochopenie (fyzikálneho) usporiadania objektívnej reality (sveta). Vyznávač hesla: Do nového tisícročia s novými myšlienkami!Svojimi myšlienkami nemám zámer nikoho urážať, chcem ho iba donútiť, aby sa nad nimi zamyslel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 52
Celková čítanosť: 242933x
Priemerná čítanosť článkov: 4672x

Autor blogu

Kategórie