Založ si blog

Za Mgr. R. Padom: „…dělník je smrtelný, práce je živá…“

            20. júna t.r. skončila životná púť 53-ročného dlhoročného aktivistu a environmentalistu, predsedu Občianskeho združenia Tatry, Rudolfa Pada. O jeho skone som sa dozvedel až dodatočne, preto túto správu posúvam na blogovisko Pravdy s určitým oneskorením. Cítim pritom akési nutkanie nepreniesť sa mĺkvo ponad skon tohto človeka.

            Bývali sme dlhé roky na jednom – vraj najkrajšom na Liptove – sídlisku Podbreziny v Liptovskom Mikuláši a obidvaja sme začas publikovali ako blogeri svoje postrehy na blogovisku SME.sk.

            Mgr. Rudolf Pado sa zanietene venoval ochrane životného prostredia – vari vo všetkých jej podobách. Bol jediným profesionálnym pracovníkom Občianskeho združenia Tatry a takmer denno-denne produkoval faktami podložené blogy so závažným obsahom. Nimi „ťal do živého“ viacerým úradníckym byrokratom-šimľom či už na príslušných ministerstvách alebo na okresnej úrovni, o ktorých pôsobení mal iste lepšiu predstavu.

            Ako príklad môže azda poslúžiť jeho článok https://www.parlamentnelisty.sk/arena/171512/rudolf-pado-liptovsky-mikulas-mesto-ovladnute-uradnikmi/

            Keď sa Rudolf Pado pominul, možno mnohým zodpovedným, ktorým nemilosrdne „stúpal do svedomia“, odľahlo. Žiaľ, uvedomelejšej časti slovenskej spoločnosti bude podobná osobnosť chýbať. – To nie je, akoby hodený kameň zapadol pod rozčerenú hladinu vody. Vlnky čoskoro zaniknú, na príhodu sa zabudne a… basta.

Takéhoto človeka je škoda už aj preto, že pri svojom veku mohol ešte požiť a za ten čas vykonať ďalšie kvantum prospešnej práce pre náš všetkých.

            Len toľkoto som chcel povedať.

            A ešte to, že síce človek-„pracant“ je smrtelný – to už vedel aj mladý Jiří Wolker (1900 – 1924) – ale (každá jeho) práca zostáva živá, a síce v tom zmysle, že ju ako štafetový kolík preberie voľakto ďalší. Aspoň v to dúfam.

            Česť vašej pamiatke, Rudolf Pado.

K 165. výročiu narodenia Aurela Stodolu

19.05.2024

Za posledné tri týždne som sa zúčastnil dvoch spoločensko-kultúrnych udalostí v Liptovskom Mikuláši. Prvou bola 27. apríla oficiálna (dodatočná) oslava 80. výročia organizovanej filatelie v meste, konajúca sa v tunajšom Múzeu Janka Kráľa (o tomto výročí som písal v osobitnom článku). Druhá udalosť, z historického hľadiska, bola podstatne [...]

Big-bangovský paradox – Hubblove (a iné) hlboké polia

02.05.2024

Pod pojmom „Hubblovo hlboké pole“ treba rozumieť snímok veľmi vzdialenej časti vesmíru, vytvorený Hubblovým teleskopom. Tento vesmírny ďalekohľad vyniesol na obežnú dráhu v okolí Zeme v roku 1990 americký raketoplán Discovery, aby sa stal jedným z najdôležitejších (a v danej dobe suverénne najdrahším) ďalekohľadov v histórii astronómie. Po [...]

Kde je Halleyho kométa a iné súvislosti

28.04.2024

V pondelok 8. apríla došlo v Severnej Amerike k úplnému zatmeniu Slnka. Pás totality, ktorý máva dĺžku približne jednej tretiny zemského rovníka, prechádzal kontinentom z juhozápadu na severovýchod. Na pevnine začínalo zatmenie Slnka v Mexiku, postupne prešlo 15-timi štátmi USA a skončilo v oblasti kanadských provincií Newfoundland [...]

trump

Trump v newyorskom procese ako svedok obhajoby nevypovedal, súd sa blíži ku koncu

21.05.2024 23:42

Exprezident čelí obžalobe, že sfalšoval tri desiatky finančných dokumentov s cieľom zakryť platbu pornoherečke. Ide o jednu zo štyroch obžalôb.

alkohol, metanolová kauza

Distribútor z metanolovej kauzy je na slobode, odpykal si väčšinu trestu

21.05.2024 23:13

Jiří Vacula v roku 2012 v Česku distribuoval smrtiaci metanol.

Maďarsko Dunaj čln

Po nezvestných po zrážke lodí na Dunaji pátra 95 ľudí s 25 plavidlami

21.05.2024 21:07

Tragická zrážka motorového člna s loďou si v sobotu vyžiadala najmenej dve obete.

SR NRSR 12. schôdza zasadnutie BAX

Upokojiť atmosféru a neeskalovať! Aká je cesta k zmiereniu po atentáte?

21.05.2024 19:00

Zhodne odsudzujeme tých, ktorí cez atentát mobilizujú proti druhému táboru, či tých, ktorí ho ticho schvaľujú. Nájdeme (ďalšie) riešenia? Zapojte sa do pokračovania diskusie!

cudzis

Nezávislý, realisticky zmýšľajúci "voľnomyšlienkár", s úprimným záujmom o čo najdokonalejšie a najnázornejšie pochopenie (fyzikálneho) usporiadania objektívnej reality (sveta). Vyznávač hesla: Do nového tisícročia s novými myšlienkami!Svojimi myšlienkami nemám zámer nikoho urážať, chcem ho iba donútiť, aby sa nad nimi zamyslel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 218398x
Priemerná čítanosť článkov: 4368x

Autor blogu

Kategórie