Založ si blog

Za Mgr. R. Padom: „…dělník je smrtelný, práce je živá…“

            20. júna t.r. skončila životná púť 53-ročného dlhoročného aktivistu a environmentalistu, predsedu Občianskeho združenia Tatry, Rudolfa Pada. O jeho skone som sa dozvedel až dodatočne, preto túto správu posúvam na blogovisko Pravdy s určitým oneskorením. Cítim pritom akési nutkanie nepreniesť sa mĺkvo ponad skon tohto človeka.

            Bývali sme dlhé roky na jednom – vraj najkrajšom na Liptove – sídlisku Podbreziny v Liptovskom Mikuláši a obidvaja sme začas publikovali ako blogeri svoje postrehy na blogovisku SME.sk.

            Mgr. Rudolf Pado sa zanietene venoval ochrane životného prostredia – vari vo všetkých jej podobách. Bol jediným profesionálnym pracovníkom Občianskeho združenia Tatry a takmer denno-denne produkoval faktami podložené blogy so závažným obsahom. Nimi „ťal do živého“ viacerým úradníckym byrokratom-šimľom či už na príslušných ministerstvách alebo na okresnej úrovni, o ktorých pôsobení mal iste lepšiu predstavu.

            Ako príklad môže azda poslúžiť jeho článok https://www.parlamentnelisty.sk/arena/171512/rudolf-pado-liptovsky-mikulas-mesto-ovladnute-uradnikmi/

            Keď sa Rudolf Pado pominul, možno mnohým zodpovedným, ktorým nemilosrdne „stúpal do svedomia“, odľahlo. Žiaľ, uvedomelejšej časti slovenskej spoločnosti bude podobná osobnosť chýbať. – To nie je, akoby hodený kameň zapadol pod rozčerenú hladinu vody. Vlnky čoskoro zaniknú, na príhodu sa zabudne a… basta.

Takéhoto človeka je škoda už aj preto, že pri svojom veku mohol ešte požiť a za ten čas vykonať ďalšie kvantum prospešnej práce pre náš všetkých.

            Len toľkoto som chcel povedať.

            A ešte to, že síce človek-„pracant“ je smrtelný – to už vedel aj mladý Jiří Wolker (1900 – 1924) – ale (každá jeho) práca zostáva živá, a síce v tom zmysle, že ju ako štafetový kolík preberie voľakto ďalší. Aspoň v to dúfam.

            Česť vašej pamiatke, Rudolf Pado.

Kde je Halleyho kométa a iné súvislosti

28.04.2024

V pondelok 8. apríla došlo v Severnej Amerike k úplnému zatmeniu Slnka. Pás totality, ktorý máva dĺžku približne jednej tretiny zemského rovníka, prechádzal kontinentom z juhozápadu na severovýchod. Na pevnine začínalo zatmenie Slnka v Mexiku, postupne prešlo 15-timi štátmi USA a skončilo v oblasti kanadských provincií Newfoundland [...]

Pellegrini, Korčok a blábológovia

08.04.2024

Tak, máme na Slovensku zasa jedny voľby za sebou. Tentoraz prezidentské. Už prvému kolu predchádzala kopa rečí od všelijakých sociológov, politológov a rôznych iných im podobných …ógov, ktoré svojim divákom „pchali pod nos“ komerčné televízie, ba aj „verejnoprávna“ RTVS. Kvôli tým …ógom som (sám pre seba) vymyslel bohemizmom zapáchajúci [...]

80 rokov organizovanej filatelie v Liptovskom Mikuláši

14.03.2024

V šesťdesiatych rokoch minulého storočia, sedávali sme traja-štyria chlapci vedľa seba kdesi na lavičke, aby sme si prezreli, kto aké má poštové známky vo svojom filatelistickom albume. Zaujímal nás každý nový prírastok do kohokoľvek zbierky. Lúštili sme texty, ktoré na známke boli a kochali sme sa v kráse jej výtvarného prevedenia (kráse podľa našich kritérií). [...]

Systém Patriot, PVO

USA majú viac ako 1 100 Patriotov. Poskytnúť ich Ukrajine však vyzývajú spojencov

30.04.2024 22:49

Poľsko aj Grécko už americkej výzve povedali nie.

požiar

V Čani horeli obydlia, oheň sa rozšíril do zberného dvora. Dym bolo vidno aj z Košíc

30.04.2024 21:43

Požiar sa šíril rýchlo horľavými konštrukciami obydlí, v zbernom dvore následne horeli plasty.

električka snd

Ministerstvo električku popred SND neodmietlo. Divadlo argumentuje garážami a štúdiám neverí

30.04.2024 20:53

Vedenie SND si okrem toho plánuje dať posúdiť výsledky štúdií, na ktoré sa hlavné mesto odvoláva

cudzis

Nezávislý, realisticky zmýšľajúci "voľnomyšlienkár", s úprimným záujmom o čo najdokonalejšie a najnázornejšie pochopenie (fyzikálneho) usporiadania objektívnej reality (sveta). Vyznávač hesla: Do nového tisícročia s novými myšlienkami!Svojimi myšlienkami nemám zámer nikoho urážať, chcem ho iba donútiť, aby sa nad nimi zamyslel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 211546x
Priemerná čítanosť článkov: 4407x

Autor blogu

Kategórie