Založ si blog

Dobrá správa k Svetovému dňu vody

22. marec vyhlasuje Organizácia spojených národov od r. 1993 každoročne za Svetový deň (pitnej) vody, a to z dobrej príčiny. S neustále sa zvyšujúcim počtom globálnej populácie, v dôsledku klimatických zmien a čoraz väčšieho znečisťovania povrchových vôd vplyvom ľudskej činnosti, pitná voda a jej zdroje pomaly ale isto – tam kde ešte nie – nadobúdajú strategický význam.

Tento trend odborníci predpovedali už v 70-tych rokoch minulého storočia. Niektorí vizionári dokonca navrhovali dobudúcna zásobovanie pobrežných svetových veľkomiest pitnou vodou z ľadových krýh, transportovaných po mori z polárnych oblastí zabalené v umelohmotných fóliách, aby tak uchránili (aspoň časť) obyvateľstva pred smädom.

Dnes už zreteľne vidíme, že krajina vo všeobecnosti vysychá, zásobárne podzemnej vody miznú a povrchové toky sú čoraz viac znečistené. Došlo už aj na plány vo veľkom „transportovať“ vodu v umelohmotných obaloch. Ibaže nie z polárnych oblastí do vodární prímorských svetových veľkomiest, ale z najbližších predajní potravín do vlastnej chladničky. Hoci je cena tejto vody, upravenej do podoby rôznych nápojov, x-násobne drahšia ako cena „obyčajnej“ pitnej vody v rozvodnej vodovodnej sieti, tento byznys zatiaľ úspešne funguje, akurát sa začína bazírovať na návratnosti obalov.

Potreba čistej vody je však nepomerne vyššia ako jej spotreba na pitie, pretože kvalitnú vodu potrebuje i poľnohospodárstvo a priemysel. Preto je viac než isté, že príde čas, keď problém nedostatku vody na uvedené účely bude nutné riešiť siahnutím na prakticky nevyčerpateľný zdroj morskej alebo inak znečistenej povrchovej vody. Budeme musieť upravovať morskú vodu na pitnú či úžitkovú, a to si – pri každom známom spôsobe úpravy – vyžaduje značnú energiu. Či už vodu destilujeme alebo demineralizujeme metódou reverznej osmózy.    

„Nosil som v hlave“ nápad, ako jednoducho destilovať mineralizovanú vodu vo veľkom, dobrých dvadsať-tridsať rokov, kým som sa rozhodol podať patentovú prihlášku na Úrade priemyselného vlastníctva SR v Banskej Bystrici. Bola zaregistrovaná pod označením PV 17-2022.

Možno bude zaujímať aj laickú, nie len odbornú verejnosť, že harakteristickou črtou tohto môjho nápadu je, že je vhodný prakticky len na prevádzkovanie vo veľkom rozsahu. Využíva vákuovú destiláciu vody pri veľmi nízkom tlaku (2 kPa – 4 kPa) vákua, ktoré sa na začiatku prevádzky vytvorí samovoľne, a aj sa samovoľne udržiava. Pri tak nízkom barometrickom tlaku vrie voda prakticky pri teplote okolia (v rozmedzí 20 – 30 stupňov Celzia), čo je veľmi výhodné predovšetkým z energetického hľadiska.

Práve vo včerajších televíznych novinách (21.3.) zaznela správa, že plány developerov podnikajúcich na Žitnom ostrove ohrozujú tamojší najvýznamnejší zdroj pitnej vody. Nuž, ľahko sa môže stať, že o niekoľko málo desaťročí bude aj samotná Bratislava čerpať vodu priamo z Dunaja a upravovať ju na pitnú alebo inak úžitkovú. – Možno s využitím mojej destilačnej metódy. V súčasnosti sme priam zamorení rečami o potrebe zavádzania najrôznejších inovácií do slovenského hospodárstva. Som úprimne zvedavý, či (a kedy) sa na Slovensku nájde záujemca, ktorý by chcel investovať do projektu s vodou. Môžem mu podať (na požiadanie) doplňujúce informácie a aj inak spolupracovať (kontakt: fcudzis@centrum.sk).

Big-bangovský paradox – Hubblove (a iné) hlboké polia

02.05.2024

Pod pojmom „Hubblovo hlboké pole“ treba rozumieť snímok veľmi vzdialenej časti vesmíru, vytvorený Hubblovým teleskopom. Tento vesmírny ďalekohľad vyniesol na obežnú dráhu v okolí Zeme v roku 1990 americký raketoplán Discovery, aby sa stal jedným z najdôležitejších (a v danej dobe suverénne najdrahším) ďalekohľadov v histórii astronómie. Po [...]

Kde je Halleyho kométa a iné súvislosti

28.04.2024

V pondelok 8. apríla došlo v Severnej Amerike k úplnému zatmeniu Slnka. Pás totality, ktorý máva dĺžku približne jednej tretiny zemského rovníka, prechádzal kontinentom z juhozápadu na severovýchod. Na pevnine začínalo zatmenie Slnka v Mexiku, postupne prešlo 15-timi štátmi USA a skončilo v oblasti kanadských provincií Newfoundland [...]

Pellegrini, Korčok a blábológovia

08.04.2024

Tak, máme na Slovensku zasa jedny voľby za sebou. Tentoraz prezidentské. Už prvému kolu predchádzala kopa rečí od všelijakých sociológov, politológov a rôznych iných im podobných …ógov, ktoré svojim divákom „pchali pod nos“ komerčné televízie, ba aj „verejnoprávna“ RTVS. Kvôli tým …ógom som (sám pre seba) vymyslel bohemizmom zapáchajúci [...]

Volodymyr Zelenskyj

Oligarcha, ktorý podporoval Zelenského, je podozrivý z prípravy vraždy

08.05.2024 22:04

Vlani Kolomojskému urobili domovú prehliadku a vzali do vyšetrovacej väzby pre ekonomickú trestnú činnosť.

Boeing 747

A opäť Boeing. Stroju sa pri pristávaní nevysunul predok podvozku

08.05.2024 21:18

Nikomu sa nič nestalo, nehodu ale vyšetruje turecké ministerstvo dopravy.

plenkovič

Chorvátsku bude vládnuť aj krajná pravica. Plenkovič sa dohodol s Penavom

08.05.2024 20:40

Hnutie za vlasť povedie ministerstvo poľnohospodárstva a aj nové ministerstvo demografie.

petr pavel

Rusko rozpútalo rovnako ničivú vojnu, akou bola druhá svetová, uviedol Pavel a citoval Havla

08.05.2024 19:43

Vojnu na Ukrajine označil český prezident za ťažkú skúšku nielen pre Európu.

cudzis

Nezávislý, realisticky zmýšľajúci "voľnomyšlienkár", s úprimným záujmom o čo najdokonalejšie a najnázornejšie pochopenie (fyzikálneho) usporiadania objektívnej reality (sveta). Vyznávač hesla: Do nového tisícročia s novými myšlienkami!Svojimi myšlienkami nemám zámer nikoho urážať, chcem ho iba donútiť, aby sa nad nimi zamyslel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 49
Celková čítanosť: 214495x
Priemerná čítanosť článkov: 4377x

Autor blogu

Kategórie