Založ si blog

Ad.: Podžubané džubilium Alžbety II.

            V posledný májový deň sa na Blogu Pravda.sk objavil článok nového blogera, píšuceho pod nickom „snhv“ na margo osláv 70. výročia nástupu britskej kráľovnej Alžbety II. na trón. Bloger nijako v článku https://nshv.blog.pravda.sk/2022/05/31/podzubane-dzubilium/ neskrýval svoj podráždený prístup k téme. V mnohých veciach mu aj ja dávam za pravdu, ale – keďže sa jedná „o vec ďaleko za slovenskými humny“ – ja k nej nemám zas tak blízko. Ak Briti chcú žiť v konštitučnej monarchii a mať na jej čele hoc priam celé panoptikum predstaviteľov onoho zriadenia, nech si ho majú – veď všetko toto udržiavajú zo svojich daní.

            Ale, prečo vlastne píšem.

            Zhodou okolností som sa dozvedel o kuriozite, ktorá s výročiami panovania Alžbety II. tak trochu súvisí. Jedná sa o porcelánový tanier, jeden z mnohých, ktoré boli vo Veľkej Británii vyrobené pri príležitosti prvého výročia nástupu Alžbety II. na trón (1953).

            Ten, ktorý som mal možnosť na vlastné oči vidieť, aj si ho vlastnoručne ohmatať, sa nachádza vo vlastníctve pána Ľudovíta Kopinca z Liptovského Mikuláša. Priniesol ho na pravidelnú schôdzu filatelistického spolku v Lipt. Mikuláši ako dôkaz, že si nevymýšľa. Ako povedal, o onom tanieri sa zmienil spoločníkom počas cesty vlakom na zberateľskú burzu, keď si krátili čas rôznymi rečami. – Aj o „milej starenke v žltkavom habite“, ktorá sa zrejme ešte nezberá odísť do histórie.

Doniesol ten tanier starostlivo zabalený, ale nerozpakoval sa nechať ho kolovať z rúk do rúk. Pri tej príležitosti som si ho teda vyfotografoval, aj (zrejme) s puncom pravosti od výrobcu na spodnej strane. A ponúkam ich „k nazretiu“ aj celej slovenskej verejnosti, pre ktorú – podľa „nshv“ – tvoria „naši novinárikovia“. (Lebo, čo som horší ako oni? Aj keď nemám vždy naporúdzi kvalitnejší fotoaparát? – Týmto ospravedlňujem nižšiu kvalitu záberov.)

P.S.: Ďakujem diskutérovi „palenque“ za upozornenie na chybu.

Pamätný porcelánový tanier, vyrobený k 1. výročiu nástupu Alžbety II. na britský trón. Majiteľ: Ľ. Kopinec, Lipt. Mikuláš.  FOTO: F. Cudziš

Firemný punc výrobcu na spodnej strane taniera.
FOTO: F. Cudziš

Pellegrini, Korčok a blábológovia

08.04.2024

Tak, máme na Slovensku zasa jedny voľby za sebou. Tentoraz prezidentské. Už prvému kolu predchádzala kopa rečí od všelijakých sociológov, politológov a rôznych iných im podobných …ógov, ktoré svojim divákom „pchali pod nos“ komerčné televízie, ba aj „verejnoprávna“ RTVS. Kvôli tým …ógom som (sám pre seba) vymyslel bohemizmom zapáchajúci [...]

80 rokov organizovanej filatelie v Liptovskom Mikuláši

14.03.2024

V šesťdesiatych rokoch minulého storočia, sedávali sme traja-štyria chlapci vedľa seba kdesi na lavičke, aby sme si prezreli, kto aké má poštové známky vo svojom filatelistickom albume. Zaujímal nás každý nový prírastok do kohokoľvek zbierky. Lúštili sme texty, ktoré na známke boli a kochali sme sa v kráse jej výtvarného prevedenia (kráse podľa našich kritérií). [...]

Niečo je zle

01.10.2023

Na Slovensku máme za sebou ďalšie parlamentné voľby, tentoraz, mimoriadne – predčasné. Nemienim teraz jasať (alebo bedákať) nad tým ako dopadli. Chcem sa len zamyslieť nad situáciou, ktorá nastala, a to cez prizmu dojmu, ktorý nastolili masmédiá, a to spôsobom podávania, ako prezentujú slovenskej verejnosti volebné výsledky. Keď som počul v televíznych [...]

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

cudzis

Nezávislý, realisticky zmýšľajúci "voľnomyšlienkár", s úprimným záujmom o čo najdokonalejšie a najnázornejšie pochopenie (fyzikálneho) usporiadania objektívnej reality (sveta). Vyznávač hesla: Do nového tisícročia s novými myšlienkami!Svojimi myšlienkami nemám zámer nikoho urážať, chcem ho iba donútiť, aby sa nad nimi zamyslel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 47
Celková čítanosť: 208676x
Priemerná čítanosť článkov: 4440x

Autor blogu

Kategórie