Založ si blog

K 165. výročiu narodenia Aurela Stodolu

Za posledné tri týždne som sa zúčastnil dvoch spoločensko-kultúrnych udalostí v Liptovskom Mikuláši. Prvou bola 27. apríla oficiálna (dodatočná) oslava 80. výročia organizovanej filatelie v meste, konajúca sa v tunajšom Múzeu Janka Kráľa (o tomto výročí som písal v osobitnom článku).

27. apríla 2024. Múzeum Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši. Slávnosť k 80, výročiu organizovanej filatelie v Meste. FOTO: M. Brodziansky.
Tamže. Slovo má PaedDr. Jozef  Oško. FOTO: M. Brodziansky.

Druhá udalosť, z historického hľadiska, bola podstatne významnejšia, lebo sa týkala bezosporu nášho najvýznamnejšieho liptovského rodáka, a síce Aurela Stodolu. Profesor Aurel Stodola (1859 – 1942), až do konca svojho života pôsobiaci vo Švajčiarsku a v praxi na Vysokej škole technickej ETH v Zűrichu (1893 – 1929), sa preslávil predovšetkým  dôkladnou prácou v oblasti teórie parných turbín; preto ho často nazývajú „otcom parných turbín“.

10. – resp. 11.mája (dátum jeho narodenia nie je zistený jednoznačne) – uplynulo 165 rokov od narodenia Aurela Stodolu. Toto „polookrúhle“ jubileum sa rozhodol  zdôrazniť (okrem iného aj) spisovateľ Jozef Banáš (1948) – vydaním „energizujúceho románu“ s názvom  „Aurel Stodola – Nevzdám to!“ (Vyd. IKAR, 2024).

16. mája prišiel tento svoj ostatný literárny výtvor osobne predstaviť verejnosti v Liptovskom Mikuláši, rodnom to meste profesora Aurela Stodolu. Tu sa narodilo alebo pôsobilo mnoho významných osobností, na ktorých môžu byť Slováci právom hrdí, ale Aurelovi Stodolovi patrí prvé miesto v ich rozsiahlom zozname.

Ja som sa o osobnosť Aurela Stodolu začal intenzívnejšie zaujímať od r. 2009, od osláv 150. výročia jeho narodenia, ktorú udalosť svojou prítomnosťou v Liptovskom Mikuláši zvýraznil aj vtedajší švajčiarsky veľvyslanec v SR. Priebeh vtedajších osláv ma tak trochu zarmútil: ľudia sa počas slávnosti pred Múzeom Janka Kráľa tmolili po uliciach na okrajoch Námestia Osloboditeľov, a o aktuálne dianie javili pramalý záujem. Ako chceme v sebe pestovať národnú hrdosť na slávnych rodákov aj zaujímavé dejinné udalosti na Slovensku, keď nás nedokáže osloviť ani podobne významné výročie?

Čo ma však vtedy najviac prekvapilo, to bol nulový záujem zo strany mládeže. Nevidel som tam ani jedného-jediného študenta, ktorého by k účasti na takejto slávnosti motivoval záujem o fyziku alebo o technické vedy.

Preto som bol zvedavý, aký bude záujem liptovsko-mikulášskej verejnosti o spomenutý Banášov román.

Podujatie sa konalo vo veľkom sále Domu kultúry, za účasti 150 – 200 občanov, ale opäť takmer všetko postaršie ročníky. Bol som prekvapený, ale na druhej strane opäť sklamaný – mladých ľudí tam opäť nebolo.

16. mája 2024. Dom kultúry v Liptovskom Mikuláši. Chvíle pred začiatkom besedy s J. Banášom o jeho románe „Aurel Stodola – Nevzdám to!“. FOTO: F. Cudziš.
Tamže. FOTO: F. Cudziš.

Podujatie prebehlo podľa dopredu dohodnutého scenára.

Na vyvýšenom (divadelnom) pódiu, pod vedením celkom šikovnej moderátorly, diskutovala – pred sledujúcim ich plénom – trojica pozvaných hostí, medzi nimi pán Banáš. Druhým mužom na scéne bol predseda Spoločnosti Aurela Stodolu (založená 2019) Marián Moravčík a trojicu dopĺňala historička Múzea Janka Kráľa mladá pani Verešová.

Pohľad na javisko počas príhovoru zástupcu primátora Mesta Ing. Rudolfa Urbanoviča, v strede moderátorka, vpravo trojica diskutujúcich hostí. FOTO: F. Cudziš.
Zľava doprava: Predseda Spoločnosti Aurela Stodolu v Lipt. Mikuláši Marián Moravčík, miestna historička z Múzea Janka Kráľa p.Verešová, autor románu o Aurelovi Stodolovi Jozef Banáš. FOTO: F. Cudziš.

Pre ostatných významnejších hostí, napríklad zástupcov Mesta alebo pre prítomných dvoch zástupcov vydavateľstva IKAR, bol vyhradený osobitný stôl. Podľa scenára odzneli aj tri hudobné vložky speváka, ktorý svoj spev sprevádzal za použitia dvôch rôznych gitár.

Pán Banáš vystupoval dosť žoviálne a dosť často sa pokúšal žartovať. Bola to vyslovene PR-akcia na propagáciu jeho ostatného literárneho diela – románu o životných osudoch slovenského velikána Aurela Stodolu a jeho rodiny. Románu, určeného (ako sa domnievam) predovšetkým pre (ešte stále čítajúcu) staršiu, z hľadiska odbornosti laickú generáciu Slovákov. Lebo mladších a celkom mladých by asi skôr oslovilo nejaké komixové spracovanie tejto témy.

Pán Banáš sa snažil zdôrazňovať, aké veľké úsilie vynaložil pri príprave na písanie románu. Že kvôli tomu pochodil množstvo miest (i v Liptovskom Mikuláši, i vo Švajčiarsku), na ktorých pôsobil Aurel Stodola, aj na potrebu dotvárať niektoré pasáže románu čisto na základe autorskej licencie. Nakoľko bol v tejto snahe úspešný, možno zistiť porovnaním jeho románu s podobnou (ale faktografickejšou) prácou Milana Petráša s názvom „Najväčší z veľkých – Aurel Bohuslav Stodola“ (Vydavateľstvo STU, 2019).

Diskusia, keď mohli byť kladené otázky mimo scenára – z pléna, ako sa dalo očakávať, bola laická.

Zástupca primátora mesta Ing. R. Urbanovič a moderátorka diskusie odovzdávajú J. Banášovi upomienkové predmety na návštevu Liptovského Mikuláša. FOTO: F. Cudziš.

Na záver sa konala autogramiáda, pán Banáš podpisoval výtlačky predané na mieste ešte pred začiatkom podujatia za uvádzaciu cenu 15 eur.

Predaj Banášovho románu o Aurelovi Stodolovi. FOTO: F. Cudziš.
FOTO: F. Cudziš.

„Elektrická“ Európa a jej imigračná politika

09.06.2024

„Stará“ Európska komisia stihla do europarlamentných volieb ešte „vypotiť“ návrh smernice pre dopravu v štátoch EÚ, podľa ktorej by sa mala zvýšiť nosnosť (predovšetkým) budúcich elektrických kamiónov. Aby sa – kvôli ťažkým elektrickým akumulátorom a v záujme rentability (diaľkovej) cestnej prepravy – zvýšila maximálna povolená [...]

Big-bangovský paradox – Hubblove (a iné) hlboké polia

02.05.2024

Pod pojmom „Hubblovo hlboké pole“ treba rozumieť snímok veľmi vzdialenej časti vesmíru, vytvorený Hubblovým teleskopom. Tento vesmírny ďalekohľad vyniesol na obežnú dráhu v okolí Zeme v roku 1990 americký raketoplán Discovery, aby sa stal jedným z najdôležitejších (a v danej dobe suverénne najdrahším) ďalekohľadov v histórii astronómie. Po [...]

Kde je Halleyho kométa a iné súvislosti

28.04.2024

V pondelok 8. apríla došlo v Severnej Amerike k úplnému zatmeniu Slnka. Pás totality, ktorý máva dĺžku približne jednej tretiny zemského rovníka, prechádzal kontinentom z juhozápadu na severovýchod. Na pevnine začínalo zatmenie Slnka v Mexiku, postupne prešlo 15-timi štátmi USA a skončilo v oblasti kanadských provincií Newfoundland [...]

Medveď hnedý

Útoky medveďov na človeka v Japonsku sa množia. Ďalšou obeťou je stavebný robotník

21.06.2024 20:41

Medveď pravdepodobne zabil stavebného robotníka (58) v Japonsku. Muža našli v lese v prefektúre Nagano s rozsiahlymi poraneniami hlavy a chrbta.

vojna na Ukrajine, hroby, Charkov

NYT: Veľa mužov na Ukrajine sa skrýva. Obávajú sa, že ich nevycvičených pošlú na smrť

21.06.2024 18:35

Na Ukrajine žije mnoho mužov, ktorí sa skrývajú. Majú strach z odvodov do armády na obranu krajiny proti ruskej invázii. S niekoľkými z nich hovoril denník The New York Times (NYT).

Viktor Orbán

Nemecko už podľa Orbána 'nevonia a nevyzerá rovnako', zmenilo sa na multikultúrny svet

21.06.2024 18:21

Maďarský premiér Orbán počas návštevy Berlína povedal, že Nemecko sa v dôsledku migrácie zmenilo na "pestrofarebný, multikultúrny svet".

parlament, nrsr, NR SR,

Voľby by v júni vyhral Smer tesne pred Progresívnym Slovenskom

21.06.2024 17:29

Do parlamentu by sa dostalo sedem politických subjektov.

cudzis

Nezávislý, realisticky zmýšľajúci "voľnomyšlienkár", s úprimným záujmom o čo najdokonalejšie a najnázornejšie pochopenie (fyzikálneho) usporiadania objektívnej reality (sveta). Vyznávač hesla: Do nového tisícročia s novými myšlienkami!Svojimi myšlienkami nemám zámer nikoho urážať, chcem ho iba donútiť, aby sa nad nimi zamyslel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 51
Celková čítanosť: 226162x
Priemerná čítanosť článkov: 4435x

Autor blogu

Kategórie