Založ si blog

Big-bangovský paradox – Hubblove (a iné) hlboké polia

Pod pojmom „Hubblovo hlboké pole“ treba rozumieť snímok veľmi vzdialenej časti vesmíru, vytvorený Hubblovým teleskopom. Tento vesmírny ďalekohľad vyniesol na obežnú dráhu v okolí Zeme v roku 1990 americký raketoplán Discovery, aby sa stal jedným z najdôležitejších (a v danej dobe suverénne najdrahším) ďalekohľadov v histórii astronómie.

Po nevyhnutnej oprave jeho nevyhovujúcej optiky, začal poskytovať veľmi ostré fotografie vesmírnych telies.

Prvým pokusom o pohľad do najvzdialenejšieho vesmíru bolo nasnímanie oblasti hlbokého vesmíru v súhvezdí Pec (Fornax) v roku 2003. Dovtedy sa na tomto malom kúsku oblohy nedalo nič pozorovať, ale – po dvanásťdňovej expozícii – tam Hubblov ďalekohľad odhalil obraz tisícov dovtedy neznámych (a nikým netušenýh) galaxií.

Modernejšiemu ďalekohľadu – teleskopu Jamesa Webba – umiestnenému do libračného bodu vo vzdialenosti asi jeden a pol milióna kilometrov od Zeme, stačila na podobne kvalitný záber len dvanásťhodinová expozícia.

Vôbec najvzdialenejším objektom, ktorý Hubblov teleskop spozoroval, bola galaxia vzdialená od Zeme 13,2 miliardy svetelných rokov. Odborníci ju zachytili v podobe, kedy mal vesmír (údajne – pozn. autora) len 500 miliónov rokov. Vek kozmu vedci odhadujú na 13,7 miliardy rokov.

Toľkoto na úvod.

A teraz k podstate článku. – V čom spočíva, v titulke ohlásený, big-bangovský paradox?

Všeobecne sa uznáva názor, že pohľad do ľubovolnej oblasti vesmírneho priestoru je zároveň pohľadom do minulosti. Do tak vzdialenej minulosti, ako dlho trvalo svetlu prekonať vzdialenosť z pozorovanej oblasti priestoru až na Zem. Táto okolnosť by tak trochu nahrávala reálnej existencii tzv. „časopriestoru“, lebo vidíme, akým spôsobom tu, v reálnom svete,  súvisí vzdialenosť a čas.

Predpokladajme, čisto hypoteticky, že by sa vedcom časom podarilo zostrojiť taký supervýkonný teleskop, že by dokázal „dohliadnuť“ až do vzdialenosti spomenutých 13,7 miliárd svetelných rokov, t.j. – z hľadiska času – až k okamihu (údajného) vzniku nášho vesmíru v procese nazvanom Big Bang, resp. Veľký tresk.

Taký supervýkonný teleskop, ktorýmkoľvek smerom by ste ho namierili, by potom mohol pozorovať všade ten istý obraz – vznik vesmíru Big Bangom!

Lebo pred 13,7 miliardami rokov (podľa moderných kozmológov, teoreticky) neexistovalo nič iné, len „počiatok“ vesmíru, a to ako z hľadiska rozmerov tak i z hľadiska času.

Mne osobne, sa tomu akosi nechce veriť.

Je to paradox. A príčinou tohto paradoxu je – podľa mňa – existencia singularity, programovo zabudovaná do kozmologickej teórie rozpínajúceho sa vesmíru.

„Elektrická“ Európa a jej imigračná politika

09.06.2024

„Stará“ Európska komisia stihla do europarlamentných volieb ešte „vypotiť“ návrh smernice pre dopravu v štátoch EÚ, podľa ktorej by sa mala zvýšiť nosnosť (predovšetkým) budúcich elektrických kamiónov. Aby sa – kvôli ťažkým elektrickým akumulátorom a v záujme rentability (diaľkovej) cestnej prepravy – zvýšila maximálna povolená [...]

K 165. výročiu narodenia Aurela Stodolu

19.05.2024

Za posledné tri týždne som sa zúčastnil dvoch spoločensko-kultúrnych udalostí v Liptovskom Mikuláši. Prvou bola 27. apríla oficiálna (dodatočná) oslava 80. výročia organizovanej filatelie v meste, konajúca sa v tunajšom Múzeu Janka Kráľa (o tomto výročí som písal v osobitnom článku). Druhá udalosť, z historického hľadiska, bola podstatne [...]

Kde je Halleyho kométa a iné súvislosti

28.04.2024

V pondelok 8. apríla došlo v Severnej Amerike k úplnému zatmeniu Slnka. Pás totality, ktorý máva dĺžku približne jednej tretiny zemského rovníka, prechádzal kontinentom z juhozápadu na severovýchod. Na pevnine začínalo zatmenie Slnka v Mexiku, postupne prešlo 15-timi štátmi USA a skončilo v oblasti kanadských provincií Newfoundland [...]

Migranti / Hraničný priechod /

Z Mexika do USA sa nelegálne pokúšalo dostať 1,4 milióna ľudí

17.06.2024 09:04

Podľa inštitútu bolo medzi utečencami a migrantmi aj približne 3000 maloletých bez sprievodu.

SR prezident Pellegrini inaugurácia BAX

Pellegrini ako vrchný veliteľ ozbrojených síl: Vojakom nerozkáže, no môže vyhlásiť vojnu

17.06.2024 08:00

Peter Pellegrini sa od sobotňajšieho poludnia nestal len prezidentom Slovenska, ale aj vrchným veliteľom ozbrojených síl.

Peter Pellegrini, slávnostný obed, inaugurácia

Pellegrini bude iný prezident ako Čaputová. S čím prichádza a kam budú smerovať jeho prvé kroky?

17.06.2024 07:00

Kým prezidentka Čaputová niesla do paláca odkaz právneho štátu či témy spojené so životným prostredím, Pellegrini prináša témy mieru a upokojenia.

vojna na Ukrajine, mierový summit, Švajčiarsko, Giorgia Meloniová

ONLINE: Meloniová: Ak Rusko neprijme mierové podmienky, prinútime ho. Hrozí Ukrajincom elektrina len na pár hodín denne?

17.06.2024 06:25, aktualizované: 08:55

Ak Rusko nebude súhlasiť s podmienkami mierového summitu, prinútime ho, aby sa vzdalo, tvrdí talianska premiérka Georgia Meloniová.

cudzis

Nezávislý, realisticky zmýšľajúci "voľnomyšlienkár", s úprimným záujmom o čo najdokonalejšie a najnázornejšie pochopenie (fyzikálneho) usporiadania objektívnej reality (sveta). Vyznávač hesla: Do nového tisícročia s novými myšlienkami!Svojimi myšlienkami nemám zámer nikoho urážať, chcem ho iba donútiť, aby sa nad nimi zamyslel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 51
Celková čítanosť: 225315x
Priemerná čítanosť článkov: 4418x

Autor blogu

Kategórie