Založ si blog

Mať (aj) o ložisko viac

Určite viacerí poznáte vo svojom okolí človeka, o ktorom sa – aspoň v minulom storočí – hovorilo, že „má o koliesko viac“. Doba pokročila a, zdá sa, medzičasom sa zrodili aj ľudia o ktorých možno povedať, že „majú dokonca i o ložisko naviac“. Lebo, ako by sa inak mohlo stať, že v týchto dňoch sa pred kamery slovenských masmédií suverénne postavil chlapík s tvrdením, citujem (ak sa dobre pamätám): „Sú tu nedostatky… podozrenia… AK SA (!)  potvrdia!…“

            Možno má v hlave podobných ložísk, na ktorých sa točia ozubené kolieska jeho čudesného logického uvažovania, viac. Najprv totiž tvrdí, že tu isté veci… O tých by však z titulu svojho postavenia v politickom živote našej krajiny musel už dávnejšie naisto vedieť. Ale – ktovie prečo? – o nich mlčal. A vzápätí „tresne“ – ak sa potvrdia!… Teda, tie otázne „veci“ možno ani neexistujú, proste (možno) ani NIE SÚ… Sporné chýry treba najprv potvrdiť. A, prečo sa v tomto smere nepodniklo všetko potrebné skôr? Nuž asi preto, že bolo potrebné vyčkať na podnet oného chlapíka.  

            Tieto (pseudo)tvrdenia sú však už len odvarom jeho kecov spred dvoch dní. Pôvodne sa snažil navodiť v hlavách prostejšieho našinca dojem, že zo Slovenska sa „lifrujú“ do Ruska výrobky, z ktorých sa tam demontujú ložiská (vraj ako tovar dvojitého určenia), aby mohli byť využité na vojenské účely.

Vo mne to vzbudilo predstavu, že ruské firmy nakúpia na Slovensku – napríklad – desiatky vagónov vysávačov, aby ložiská z nich využili pri výrobe tankov. Alebo Rusi možno nakupujú (práve) na Slovensku kuchynské šľahače, s úmyslom využiť súčiastky z nich na výrobu vojenských dronov. Pritom, ruský priemysel je celkom isto schopný vyrábať konštrukčne ďaleko zložitejšie výrobky pre široké spektrum tamojších hospodárskych potrieb. Takže určite nie je odkázaný na podobnú pofidérnu prax, ktorej hypotetická možnosť existencie straší človeka, v hlave s „oložiskovaným“ kolieskom naviac.

Odpoveď nicku „Milan1“:

Na vodík (a nielen na ten) ešte príde. Najskôr však bude musieť prísť na úprimné prejavenie záujmu o túto problematiku, a nie len o obyčajnú zvedavosť jednotlivca. Ten spomenutý posledný čas som strávil prácou na konkrétnom projekte v Košiciach. (Síce na TUKE sú experti na vodík, ale my sme pracovali na inom.) Nemárnil som čas písaním „do vetra“ – neviem, pre koho.

„Elektrická“ Európa a jej imigračná politika

09.06.2024

„Stará“ Európska komisia stihla do europarlamentných volieb ešte „vypotiť“ návrh smernice pre dopravu v štátoch EÚ, podľa ktorej by sa mala zvýšiť nosnosť (predovšetkým) budúcich elektrických kamiónov. Aby sa – kvôli ťažkým elektrickým akumulátorom a v záujme rentability (diaľkovej) cestnej prepravy – zvýšila maximálna povolená [...]

K 165. výročiu narodenia Aurela Stodolu

19.05.2024

Za posledné tri týždne som sa zúčastnil dvoch spoločensko-kultúrnych udalostí v Liptovskom Mikuláši. Prvou bola 27. apríla oficiálna (dodatočná) oslava 80. výročia organizovanej filatelie v meste, konajúca sa v tunajšom Múzeu Janka Kráľa (o tomto výročí som písal v osobitnom článku). Druhá udalosť, z historického hľadiska, bola podstatne [...]

Big-bangovský paradox – Hubblove (a iné) hlboké polia

02.05.2024

Pod pojmom „Hubblovo hlboké pole“ treba rozumieť snímok veľmi vzdialenej časti vesmíru, vytvorený Hubblovým teleskopom. Tento vesmírny ďalekohľad vyniesol na obežnú dráhu v okolí Zeme v roku 1990 americký raketoplán Discovery, aby sa stal jedným z najdôležitejších (a v danej dobe suverénne najdrahším) ďalekohľadov v histórii astronómie. Po [...]

Izrael, Palestína, Pásmo Gazy

Izrael pozastaví každý deň boje na 11 hodín. Majú to byť 'taktické' prestávky na uľahčenie humanitárnej pomoci

16.06.2024 08:11

Izraelská armáda v časti južného Pásma Gazy každý deň na 11 hodín pozastaví vojenské operácie, aby uľahčila dodávky humanitárnej pomoci.

Čína, Si Ťin-pching v Elyzejskom paláci

USA sa nás snažia vyprovokovať k útoku na Taiwan, povedal podľa FT čínsky prezident von der Leyenovej

16.06.2024 07:35

Washington sa snaží Čínu vyprovokovať dodávkami zbraní na Taiwan aj inými krokmi, sú presvedčení viacerí v Číne.

Taliansko, Ukrajina, vojna na Ukrajine, Rishi Sunak, Volodymyr Zelenskyj

ONLINE: Zelenskyj je odhodlaný vzdorovať roky, podľa New York Times to povedal európskemu kolegovi

16.06.2024 07:00, aktualizované: 08:32

Ak nepostúpime teraz, tak to skúsime o rok, aj ďalší a ďalší. Podľa The New York Times to povedal Zelenskyj súkromne európskemu politikovi.

stíhačka, stíhačky, stíhačky na diaľnici

Na švajčiarskej diaľnici pristáli a štartovali stíhačky. Neutrálne Švajčiarsko chce byť bojaschopné

16.06.2024 07:00

Aj keď je Švajčiarsko neutrálne a nie je členom NATO, chce byť bojaschopné. Po napadnutí Ukrajiny má obavy zo zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie v Európe.

cudzis

Nezávislý, realisticky zmýšľajúci "voľnomyšlienkár", s úprimným záujmom o čo najdokonalejšie a najnázornejšie pochopenie (fyzikálneho) usporiadania objektívnej reality (sveta). Vyznávač hesla: Do nového tisícročia s novými myšlienkami!Svojimi myšlienkami nemám zámer nikoho urážať, chcem ho iba donútiť, aby sa nad nimi zamyslel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 51
Celková čítanosť: 224923x
Priemerná čítanosť článkov: 4410x

Autor blogu

Kategórie